• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Miss Etam gaat zeker door met 85 winkels

Miss Etam gaat zeker door met 85 winkels

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Hoeveel winkels er open blijven is nog niet bekend, maar 85 vestigingen van Miss Etam zijn al zeker van een doorstart. Dat blijkt uit het faillissementsverslag, dat de curator gepubliceerd heeft.

De nieuwe eigenaar van de Etam Group, Roman & Stern Holding, heeft met 85 filialen al een huurakkoord bereikt, over de andere filialen wordt nog onderhandeld. "We proberen zoveel mogelijk winkels bij de doorstart te krijgen,” licht curator Martijn Vermeeren toe aan Nu.nl. "Het definitieve aantal is nog niet bekend, omdat we ook nog een aantal procedures voeren om indeplaatsstelling af te dwingen."

Voor het faillissement bestond de keten uit 140 Miss Etam-winkels en 60 Promiss-winkels. Het is Roman & Stern Holding gelukt om met 68 panden een nieuwe huurovereenkomst te sluiten, daarnaast is de nieuwe eigenaar nog met 16 verhuurders van panden in gesprek. Er loopt een bodemprocedure tegen de verhuurder van het pand in Enschede. De curator heeft voor 19 vestigingen een beroep gedaan op een ‘indeplaatsstelling’ oftewel een overname van het huurcontract zonder wijzigingen. Inmiddels zijn 9 van de 19 verhuurders akkoord gegaan met een nieuwe huurovereenkomst.

Curator Miss Etam: het is duidelijk dat er ontslagen zullen vallen

Al eerder werd duidelijk dat zusje Promiss, goed voor 65 vestigingen, geen doorstart zal maken. De 20 shop-in-shops bij V&D zullen wel blijven bestaan, maar die zouden wel kunnen transformeren in Miss Etam, zegt de curator.

De nieuwe eigenaar had al laten weten dat de huurprijzen ter discussie stonden en dat het lagere huren wilde bedingen voor de panden. Het zou daarom ook van de onderhandelingen afhangen hoeveel winkels er mee konden gaan in de doorstart. Met een aantal verhuurders is het inmiddels gelukt om een lagere huurprijs af te spreken, maar ‘dat hangt ook van de locatie af’.

Hoewel de onderhandelingen nog niet zijn afgerond, is het volgens de curator wel duidelijk dat de doorstart niet zonder ontslagen zal gaan. “Er gaan natuurlijk wel een boel winkels dicht, dus het is duidelijk dat daar ontslagen zullen vallen.” Van de 2000 medewerkers werken er 1700 mensen in de winkels van Miss Etam.

Naast een minimaal aantal winkels die bij de doorstart betrokken worden werd tevens duidelijk dat Miss Etam ook nog flink wat schulden heeft. Zo hebben de banken ING en ABN Amro gezamenlijk een vordering van 15,7 miljoen euro ingediend. Tevens staat er nog een bedrag van 1,6 miljoen euro open aan huur. Tevens moet er nog 9 miljoen euro aan de Belastingdienst betaald worden, en ook hebben 55 medewerkers een vordering ingediend van 950.000 euro.

Omvang doorstart hangt af van onderhandelingen verhuurders

In mei maakte Roman & Stern Management bekend zich na de doorstart te gaan focussen op kostenbesparing, service in de winkels en e-commerce. De nieuwe eigenaar sprak van een ‘kanteling van de organisatie’ met een focus op ‘service voor de klanten, herijking van de kosten, relevantie van de winkels en het verder uitbouwen van de succesvolle e-commerce activiteiten’. Toen al zei de nieuwe eigenaar dat het aantal doorstartende vestigingen en het aantal personeelsleden dat kon blijven af zou hangen van de onderhandelingen met verhuurders.

Roman & Stern Management maakte de doorstart mogelijk in samenwerking met een consortium investeerders via de verwervende (indirecte) dochtervennootschap FIPH B.V. “De doorstart wordt gemaakt vanuit de rationale dat de Etam Groep na enkele substantiële ingrepen over een goed fundament beschikt voor de toekomst; met name dankzij de opgebouwde band met de enorme klantengroep en het niveau van omnichannel retail,” stelde Roman & Stern Management.

Waarom Miss Etam failliet is gegaan, is nog niet helemaal bekend, maar mogelijk zijn de algemene teruggang van de vraag naar dameskleding en de toegenomen concurrentie de oorzaken, aldus de curator. In april werd de Etam Group failliet verklaard door de rechtbank van Den Haag.

Miss Etam