• Home
  • Nieuws
  • Business
  • V&D werknemers willen naar rechter stappen

V&D werknemers willen naar rechter stappen

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Een groot deel van het V&D-personeel wil naar de rechter stappen om de aangekondigde verplichte salarisverlaging van 5,8 procent aan te vechten. Meer dan honderd werknemers hebben al aangegeven de directie van het warenhuis te willen aanklagen. Dat hebben de vakbonden FNV, CNV en De Unie laten weten, schrijft de Volkskrant.

De vakbonden hebben laten weten dat ze hun leden zullen helpen met de rechterlijke strijd. Maandagavond zijn namens de vakbond FNV meer dan honderd werknemers bijeengekomen om een stap naar de rechter te bespreken. Dat gebeurde in zowel Groningen als Amsterdam. FNV-bestuurder Niels Suijker laat aan de Volkskrant weten dat 'een overgrote meerderheid van de leden zeker gaat procederen tegen deze eenzijdige maatregel van V&D.'

CNV-bestuurder Martijn den Heijer laat weten dat er momenteel een inventarisatie wordt gemaakt van het aantal V&D’ers die een rechtzaak willen aanspannen, maar: “Één blik op mijn mailbox zegt al genoeg. Schrijf mij maar op, staat er tig keer. Ik wil de strijd aangaan.”

Het gaat al tijden slecht met V&D. Vorige week vroeg de directie van V&D aan alle 5000 werknemers om 5,8 procent van hun salaris in te leveren om zo een massa-ontslag en faillissement te voorkomen. Er stond echter geen baangarantie tegenover. Ook werd er een huurvrije periode van vier maanden geëist van de pandverhuurders, evenals een huurverlaging en er zouden 50 van de 450 banen op het servicecenter verdwijnen.

Den Heijer van CNV: “Er zijn natuurlijk wel medewerkers die bereid zijn in te leveren, maar enkel als daar een garantie tegenover staat. Anders leveren ze nu salaris in, zijn ze over een jaar alsnog hun baan kwijt en krijgen ze vervolgens ook een lagere WW-uitkering.”

De warenhuisketen leed in 2013 een nettoverlies van 42 miljoen op een omzet van 619 miljoen euro. Cijfers over 2014 zijn nog niet beschikbaar. V&D maakte onlands bekend John van der Ent te benoemen tot nieuwe topman. Momenteel is hij nog CEO van modebedrijf Etam Group. Per 1 maart neemt Van der Ent het roer over. Momenteel heeft V&D 63 vestigingen in Nederland.

V&D