• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Vierhonderd banen weg bij V&D

Vierhonderd banen weg bij V&D

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more

V&D, FNV Handel en CNV Dienstenbond hebben een akkoord bereikt. Afgesproken is dat de eerder door V&D aangekondigde eenzijdige loonsverlaging niet doorgaat. Wel zullen er door een reorganisatie vierhonderd arbeidsplaatsen komen te vervallen.

De partijen hebben overeenstemming bereikt over een sociaal plan om de gevolgen van de reorganisatie op te vangen. Ook zijn de vakbonden en het warenhuis het eens geworden over het vastleggen van de arbeidsvoorwaarden van alle medewerkers van V&D in een cao. Afgesproken is dat medewerkers, als bijdrage aan het herstel van V&D, eenmalig één vakantiedag inleveren. Daarnaast wordt de seniorenregeling naar de toekomst toe versoberd, waarbij bestaande seniorenuren worden gerespecteerd.

Geen loonsverlaging voor medewerkers V&D

V&D wilde de lonen van medewerkers met minimaal 5,8 procent verlagen. De loonsverlaging moet voor een besparing van 10 miljoen euro zorgen, die volgens het warenhuis essentieel en cruciaal is voor de toekomst van V&D. Anders zou het bedrijf afspraken met verhuurders van winkelpanden en banken niet na kunnen komen. De vakbonden waren het daar niet mee eens. Medewerkers zouden na een loonsverlaging hun vaste lasten niet meer kunnen betalen.

De zaak kwam voor de rechter. Die verbood het eenzijdige loonoffer in een kort geding begin dit jaar. V&D ging in hoger beroep. Eind mei stonden V&D en de vakbonden opnieuw in de rechtszaal. De uitspraak: de partijen moesten er samen uitkomen. Dat is nu gelukt.

De vakorganisaties zullen het bereikte akkoord ter goedkeuring voorleggen aan hun leden. Medewerkers worden in de loop van volgende week door partijen geïnformeerd over de uitwerking van de afspraken.

CNV Dienstenbond
FNV
FNV Handel
V&D