• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Indoor zomercarnaval voor Marga Weimans

Indoor zomercarnaval voor Marga Weimans

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |INTERVIEW

Een teleurstelling was het wel, dat het zomercarnaval in Rotterdam afgelopen zaterdag werd afgeblazen vanwege de zomerstorm. Marga Weimans laat zich echter niet zomaar uit het veld slaan. Ze liet gewoon een deel van haar presentatie binnen zien, in tentoonstellingsruimte Tent. FashionUnited.nl belt met de modeontwerpster.

Tent, een platform voor hedendaagse kunst, heeft je gevraagd om mee te werken aan het zomercarnaval. Waarom heb je 'ja' gezegd?
"Ik werd benaderd omdat ik bekend ben geworden met theatrale shows en ontwerpen. Ik vond het gegeven dat een kunstinstelling het risico durf te nemen om op straat te presenteren, super origineel. Dat ze niet binnen blijven zitten, maar in de openbaarheid willen treden. Die houding spreekt me aan."

Wel een flinke teleurstelling dat het zomercarnaval niet door ging.
"Nou zeker. Toen ik zaterdag de performance zag dacht ik: 'Dit is zo sterk en nieuw, mooi, het geluid is goed. Wat was het te gek geweest als we dit op straat hadden kunnen laten zien.' Ook omdat het voor het eerst was dat een modeontwerper is gevraagd om mee te werken aan het carnaval. Ik hoop dat er ooit nog een nieuwe gelegenheid komt, dat ik het kan laten zien."




Hoe ging het zaterdag?
"We hebben een korte versie laten zien van wat we eigenlijk op straat wilden presenteren. Het idee was dat 45 modellen en dansers rondom een door mij ontworpen praalwagen zouden bewegen. Dat werden twintig modellen en dansers. De hoofdtooien die ik heb ontworpen stonden centraal. De dansers hadden eerst gebouwen op hun hoofd, van bamboe en kunstleer. Een tweede groep had meer carnavaleske hoofdtooien. En ten slotte kwam er een indrukwekkende drumband. Het ging dus van gecontroleerd en ingetogen naar enorm wild. Zo zie ik het carnaval zelf ook."

En de praalwagen?
"Die staat in de tentoonstellingsruimte. We hadden ook een veertien meter lange trailer gemaakt, waar de dansers op zouden staan, maar die hebben we af moeten breken. Delen ervan staan wel in de expositieruimte."

Voor de performance ben je beïnvloed door je persoonlijke achtergrond en door je opvatting over stadsbewoners. Kun je daar meer over vertellen?
"Ik heb een do it yourself mentaliteit. Ik hou van aanpakken. Bijvoorbeeld met mijn droom voor een eigen modehuis. Dat is nog steeds niet groot, maar in ieder project waar ik aan werk, komt de droom terug. Stadsbewoners moeten zich natuurlijk aan regels houden, maar ze kunnen de wereld zelf transformeren. Carnaval is daar een voorbeeld van, je dost je uit en je breekt uit de dagelijkse realiteit van normen. Maar het kan ook in het dagelijks leven. Als je ontevreden bent bijvoorbeeld over wat je doet of over de manier waarop je je kleedt. Maar ook als je wel tevreden bent, mag je dit best laten zien."

Hoe vertel je dit verhaal?
"Via de hoofdtooien. Dat was voor mij nog een onontgonnen terrein. Voor de eerste groep dansers, met de gebouwen op hun hoofd, heb ik van bamboe en kunstleer kubussen gemaakt. De tweede groep had waaiers van bamboe, met goud en veren. Prachtig materiaal trouwens bamboe. Ik had al wel onderzoek gedaan naar bamboe, maar het was de eerste keer dat ik het ook gebruikte. Het is goed toe te passen, omdat het licht is en een tropische uitstraling heeft."

Hoe lang ben je bezig geweest met het project?
"Drie maanden. Ik vond het heerlijk dat ik creatief directeur was. Ik werkte met een heel team. En behalve de hoofdtooien hield ik me ook bezig met de muziek, de choreografie, alles, als een soort spin in het web. Voor die paar maanden had ik het gevoel dat ik bij een groot modehuis werkte."

Voorheen showde je ook op Amsterdam Fashion Week. We hebben je gemist de laatste edities?
"Ja, ik vind Amsterdam Fashion Week heel sympathiek, maar ik was gewoon te druk eigenlijk. Ik was bezig een documentaire af te ronden die in binnenland en buitenland zal worden getoond volgend jaar. Ik werkte aan een theateropdracht, aan het project met Tent natuurlijk. Misschien in de toekomst weer, al is het buitenland aanboren misschien belangrijker."

Waar werk je verder aan?
"Ik heb nu vakantie en daarna ga ik verder werken aan mijn draagbare lijn. Ik heb daar al voorzichtige stappen mee gezet, maar nu is het moment om dat verder te ontwikkelen. Net als de zakelijke kant van mijn bedrijf."

De presentatie van Marga Weimans is getransformeerd in een tentoonstelling genaamd On The Other Side of Reality. Tot eind september is de tentoonstelling nog te zien in Tent Rotterdam.

Foto’s:Aad Hoogendoorn

Carnaval
hoofdtooien
Marga Weimans
onthe other side of reality
praalwagen
Rotterdam
tent
zomercarnaval