• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Kleding was vorig jaar even duur als in 2013

Kleding was vorig jaar even duur als in 2013

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Mode-ondernemers die vorig jaar klaagden dat de uitverkoop eerder was begonnen dan in 2013, krijgen geen gelijk van onderzoeksbureau Gfk. Alleen in oktober vorig jaar was de gemiddelde prijs per kledingstuk lager dan in dezelfde periode in 2013.

Met behulp van Fashionscan, een continu-onderzoek waarbij Gfk iedere week de verkopen van zo’n vijfduizend winkelpunten van moderetailers verzamelt, is exact te zien hoe de gemiddelde prijs van modeartikelen zich ontwikkelt. Fashionscan beslaat ruim 50 procent van de totale Nederlandse mode-omzet en deelnemers variëren van de grote warenhuizen en mono- en multibrandketens tot kleine zelfstandigen, waarvan er zo’n vijfhonderd zijn aangesloten.

De gemiddelde prijs van een bovenmodeartikel - broeken, T-shirts, truien, blouses, jurken, rokken en jassen - lag in 2014 op 22,80 euro. Dat is 0,7 procent hoger dan in 2013. De gemiddelde prijs van ondermode lag met 9,40 euro 1,1 procent hoger dan het voorgaande jaar, terwijl beenmode als enige categorie licht in prijs daalde, met 1 procent naar 3,95 euro. Het onderzoeksbureau denkt dat de gemiddelde prijs van sokken en kousen daalde door de warme herfst in 2014.

Gemiddelde prijs per kledingstuk in 2014: 22,80 euro

Goed om te weten voor consumenten: in februari zijn kledingstukken het goedkoopst. Vorig jaar was de gemiddelde prijs in februari 20,34 euro per mode-item. Omdat in maart de zomercollecties in de winkels liggen, stijgt de prijs dan weer. Ook in oktober vorig jaar was mode te koop voor een klein prijsje. Dat kwam vooral doordat de ene na de andere moderetailer startte met mid-season sale. Toch was de gemiddelde prijs nog 26,75 euro per kledingstuk.

In november stabiliseerde de prijs van bovenmode weer. Met 26,88 euro lag die vrijwel op gelijk niveau als het jaar ervoor. Ook december bleef stabiel in gemiddelde prijs ten opzichte van het voorgaande jaar.

GFK