• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Benelux wil één detailhandelsmarkt

Benelux wil één detailhandelsmarkt

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Als het aan de premiers van Nederland, België en Luxemburg ligt, komt er een gezamenlijke detailhandelsmarkt. De politici hebben het zogeheten Benelux-akkoord aangekondigd, waardoor het voor retailers gemakkelijker wordt om buiten eigen landsgrenzen te ondernemen. Dat meldt Retailnews.

In het akkoord ligt de focus op het vereenvoudigen van Btw-afdrachten, het gelijktrekken van regels, en voorlichting voor ondernemen over de grens. Secretaris Europa Margriet Keijzer van Detailhandel Nederland laat weten dat de retailers blij zijn met het akkoord. “Door het gelijktrekken van regels kunnen producten, diensten en werknemers straks moeiteloos de binnengrenzen van de Benelux passeren."

Momenteel is het ondernemen in het buitenland niet zo gemakkelijk. Een retailer moet bijvoorbeeld de verpakkingen aanpassen bij buitenlandse orders en retours van pakketten zorgen ook voor problemen. Tevens zijn routes die de grens overgaan vier keer zo duur als binnenlandse routes, en vallen bezorgkosten vaak hoger uit dan de aanschafprijs.

Slechts vijftien procent van de EU-inwoners koopt nu producten uit een buitenlandse webwinkel.

Benelux