• Home
  • Nieuws
  • Beurzen
  • Kingpins: duurzaamheid, metallics en comfort denim

Kingpins: duurzaamheid, metallics en comfort denim

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Beurzen |REPORTAGE

Je moet een behoorlijk portie geduld hebben tijdens de zesde editie van Kingpins Amsterdam. Er zijn veel mensen op het denim-evenement in de Westergasfabriek afgekomen en de gangpaden zijn behoorlijk gevuld. Vaak moet je even wachten voor je iemand kan spreken bij een stand. Maar dat mag de pret allemaal niet drukken; denim leeft en het gaat de hele dag over niets anders. En het gaat natuurlijk om de nieuwste innovaties. Wie presenteert de nieuwste technieken en wie komt er met de nieuwste innovaties en trends?

Duurzaamheid is nog steeds de belangrijkste trend tijdens de denimbeurs. Het Italiaanse Garmon Chemicals lanceert tijdens Kingpins een nieuwe techniek: Nimbus. Ze deden een jaar lang onderzoek naar een nieuwe manier waarop enzymen die gesprayed konden worden. Het bedrijf ontwikkelde daarop een serie chemische hulpmiddelen en kleurstoffen die speciaal zijn geselecteerd om te worden verneveld in gesloten systemen. Chief markering offiver Alberto de Conti: “Je bespaart tot zo’n 80 procent water met deze techniek, ook kost het minder energie. Voorheen was het ook gevaarlijk voor de gezondheid van de medewerkers. We hebben nu een methode ontwikkeld die veilig is.”

“In de afgelopen jaren hebben we veel vooruitgang gezien in productieprocessen. Maar geen enkel bedrijf heeft echter bedacht om een vernieuwende techniek voor het sprayen van denim te ontwikkelen,” legt Di Conti uit. “In de jaren zeventig kwam de stonewashes, in de jaren negentig kwamen de enzymen die in het bad werden gebruikt. Nu nemen we het water uit het productieproces en sprayen we de enzymen.” Nimbus is pas net gelanceerd, maar er is al veel belangstelling voor de nieuwe techniek. “Ik ga niet nog zeggen welke merken,” lacht de marketing manager.

Candiani: “Duurzaamheid is een mentaliteit”

“We maken voor het eerst een statement over duurzaamheid,” zegt Simon Giuliani van de Italiaanse weverij Candiani, die een boekje omhoog houdt met de titel ‘The Greenest Mill in the Blue World’. “Iedereen kan roepen dat ‘ie duurzaam is, maar dat moet je wel kunnen uitleggen. Een label ‘dit is duurzaam’ is niet genoeg, dan heb je geen idee wat er duurzaam aan is. Je moet je klanten informeren en klanten de mogelijkheid geven om te kiezen. Duurzaamheid is een mentaliteit.”

De weverij is gebouwd in een natuurreservaat en daarom gelden er extra zware maatregelen omtrent duurzaamheid, licht de manager toe aan de hand van het boekje. Ook wordt er precies uitgelegd welke soort katoen er gebruikt worden, en welke chemicaliën er worden toegepast. Op illustraties wordt uitgelegd dat er in plaats van zeven baden slechts twee baden nodig zijn om een bepaalde denim zijn tint te geven. “Het belangrijkste nieuws is dat we in 2016 een patent hebben getekend op Chitosan; een natuurlijk polymeer dat verkregen is uit gerecycled alimentary waste. Het is gemaakt uit voedselafval, voornamelijk garnalenschillen. Het is antibacterieel, antistatisch en kan een aantal chemicaliën vervangen. Hiermee kunnen we het totale waterverbruik met 50 procent reduceren. Dit verandert de productie in de weverij.”

“Er wordt zoveel ontwikkeld op het gebied van duurzaamheid, dat je de klant tekort doet als je alleen de denim overhandigt,” stelt Guilini. “Wij kennen het product als geen ander.” Om nog meer duidelijkheid te geven, zal Candiani eind van het jaar met een duurzaamheidsrapport komen.

”Luxury denim is een belangrijke trend”

De drukste stand is van een van de meest innovatieve weverijen: ITV Denim. Barbara Gnutti, export manager van het Italiaanse familiebedrijf, heeft haar handen vol aan alle aanloop. “Ik ben de hele dag aan het praten met mensen, en tussendoor word ik ook nog gebeld over de Global Denim Awards (ITV Denim werkt samen Anbasja Blanken, die later samen die avond de Global Denim Award 2016 won, red.),” zegt ze lachend.

De weverij uit Italië zet volledig in op premium denim. Gnutti: “Alles in de collectie moet het beste van het beste zijn.” De helft van de geproduceerde stoffen bedenkt ze zelf, de andere helft wordt in samenspraak met de klant gedaan. Originaliteit staat voorop.“Als een ander het ook gaat doen, dan houden wij er meteen weer mee op. Er is zoveel gaande in denimindustrie, je moet wel met iets nieuws komen.” ITV Denim kwam vorig seizoen nog met gecoate denim, ‘maar dat is alweer helemaal voorbij’. “New luxury is de belangrijkste trend dit seizoen. De look is nu clean en blauw,” zegt Gnutti, terwijl ze een jeans uit het rek trekt. De broek heeft een lichte wassing en bestaat uit denim en zilverkleurig garen, die de broek een glitterende glans geeft. “Het is geen lurex, het is echt zilverdraad. Het is misschien wat duurder, maar dan krijg je wel een goede kwaliteit. Dit gaat niet snel kapot.” Bij de ingang van de stands zijn verschillende paspoppen geplaatst, die luxe pakken van dezelfde denim dragen. Ook forecaster Amy Leverton wees er veelvuldig op in haar trendpresentatie eerder die morgen; metalic denims zijn in opkomst.

Kingpins: veel vraag naar comfort denim

Een andere trend die veelvuldig gespot wordt bij de stands is comfort denim. Zo ook bij de stand van Berto & Manifattura 1887. “We staan bekend om onze gereconstrueerde denim; we mixen veel denim met andere materialen,” licht marketing manager Arianna Morimando toe. Ze toont een broek die eruit ziet als een zachte wollen pantalon, maar hij is toch echt van denim. “We wilden een zachtere en comfortabelere denim maken, voor mensen die wel gekleed naar kantoor willen gaan maar ook van denim houden. Je werkt zes, zeven uur achter een computer, dus je wil iets comfortabels.”

Ze loopt verder naar het volgende rek, waar veel verschillende stalen denim hangen. De een is voorzien van een bouclé-structuur, de ander heeft een jacquard-look, weer een ander is uitgevoerd in een nieuw ontwikkelde groentint en voelt als linnen. Het paradepaardje is de denim in ‘ the new blue’, vertelt Morimando trots. Maar met welk materiaal de denim ook gemixt is, de meeste stoffen voelen uiterst zacht aan, mede door stretch en toevoegingen als zijde en wol.

Kingpins: duurzaamheid, metallics en comfort denim

Comfort denim is ook in de stand van Atlantic het belangrijkste product. “Het is moeilijk om een denim item voor mannen te vinden dat er stoer uit ziet, maar wel comfortabel zit,” beaamt director Amrin Sachathep. “De hyperflex denim die we hebben vult dat gat op.” Er is veel vraag naar high stretch bij de weverij. “De markt dwingt ons om een beetje polyester te gebruiken voor extra stretch, want iedereen wil een comfortabele denim.”

Volgens de marketing manager van Berto & Manifattura 1887 staat de denimindustrie op een kruispunt. “De industrie verschuift in twee richtingen; het luxe materiaal en de prijs,” stelt Morimando. “Enerzijds heb je de premium denim, die gemaakt wordt in de premium weverijen. Anderzijds heb je de denimweverijen die de denim zo goedkoop mogelijk willen produceren. Dat maakt de denimmarkt kapot. Zelfs de consument kan nu niet meer kiezen; ze weten niet meer hoe denim wordt gemaakt. Er moet nog veel gebeuren in de denimindustrie. Ik hoop dat de markt voor iedereen verbeterd wordt, maar ik denk dat er teveel partijen op de markt zijn. De denimmarkt is klein.” Giuliani van weverij Canidani vult aan: “Wat je ook voor nieuws bedenkt; het moet duurzamer zijn, het moet er mooier uitzien en het moet evenveel kosten. Anders ga je je de wereld niet veranderen.”

 

In oktober, de maand waarin denimbeurs Kingpins en de Global Denim Awards plaatsvinden, besteedt FashionUnited aandacht aan Denim. Voor alle artikelen over denim, klikt u hier.

 

Beeld: Anne Buis/FashionUnited

Denim
Kingpins