5x dingen die we nu weten over de Hema-overname
bezig met laden...
“Vandaag is een belangrijke en heugelijke dag,” aldus CEO Tjeerd Jegen tijdens de Hema-persconferentie. Hema krijgt eindelijk eindelijk een nieuwe eigenaar, na een achtjarige zoektocht van Lion Capital. ‘Rasondernemer’ Marcel Boekhoorn neemt met zijn investeringsmaatschappij Ramphastos Investments de gehele keten én haar schulden over. Dit weten we tot nu toe over de overname.
1. Ramphastos Investments heeft het voornemen Hema inclusief schulden over te nemen
De basis: het kan u bijna niet ontgaan zijn, maar om bij het begin te beginnen, Hema heeft een nieuwe koper gevonden. Een deal is nog niet rond, maar Ramphastos Investments van Nederlander Marcel Boekhoorn heeft de intentie om Hema over te nemen met alle schulden daarbij in. Financiële details worden niet bekend gemaakt. Lion Capital nam naar verluidt in 2007 Hema over van Maxeda voor ongeveer 1 miljard euro.
2. Boekhoorn heeft in 2007 ook een bod uitgebracht op Hema
Boekhoorn had al jaren een oogje op Hema. “Ik volg en bewonder Hema al jaren,” aldus de ondernemer tijdens de persconferentie. Jaren geleden bracht Boekhoorn al een bod uit op Hema, maar dit werd afgeslagen omdat het te laat geacht werd. Lion Capital was hem te slim af, ‘en dat hebben we allemaal geweten,’ aldus de ondernemer.
3. Lange termijn investering, acute kapitaalinjectie van 40 miljoen euro
Ramphastos Investments gaat voor een langetermijn investering, zo blijkt tijdens de persconferentie. “Wij als Ramphastos werken nooit naar een exit, wij werken naar een marktpositie,” aldus Boekhoorn tijdens de conferentie. “We bouwen een merk.” Afgeloste schulden en een opgelost conflict met de franchisenemers is een voorwaarden voor groei, niet een doel op zich, aldus Boekhoorn. Ramphastos doet een acute kapitaalinjectie van 40 miljoen euro en met de overname zijn is al 100 miljoen euro aan leningen van de balans gehaald.
4. Conflict met franchisenemers opgelost
“De relatie met de franchisenemers is vandaag hersteld,” aldus Tjeerd Jegen. Hema lag in al jaren in de clinch met de franchisenemers, die zich verenigd hebben in de Vereniging Aangesloten Bedrijven. Meerdere conflicten en punten speelden tussen de twee partijen, met regelmatig rechtszaken tot gevolg. Het leidde zelfs tot het punt waarop Hema de franchise-contracten opzegde van de directieleden van de VAB. De twee partijen zijn nu weer op goede voet, de VAB is vanaf het begin betrokken geweest bij de overname. Nieuwe afspraken over onder andere e-commerce zijn gemaakt en ook over de andere punten is overeenstemming bereikt. Tjeerd Jegen benadrukt tijdens de persconferentie dat franchise altijd belangrijk is geweest voor Hema en dit altijd zal zijn. “Advocaten zijn bij Hema niet meer welkom,” grapt Boekhoorn, “tenzij het klanten zijn.”
5. Hema wil uitgroeien van Nederlandse winkelketen tot internationaal merk
De overname betekent de kans om nog sterker invulling te geven aan de groeiambities van Hema. Investeringen in de kernmarkten Nederland en België worden gedaan, zo worden alle winkels in Nederland omgebouwd naar het nieuwe concept. Ook e-commerce is een focuspunt, wat makkelijker gaat nu er recentelijk een nieuw geautomatiseerd distributiecentrum is geopend om makkelijker met pakketten om te gaan. Daarnaast wordt geïnvesteerd in expansie in Europa en daarbuiten, Hema heeft recentelijk een winkel geopend in Dubai. Het doel is om Hema te transformeren van Nederlandse winkelketen naar internationaal merk.
Beeld: Hema website