American Apparel gaat door zonder Charney
bezig met laden...
De Amerikaanse rechtbank heeft het reorganisatieplan van American Apparel goedgekeurd, waarbij de poging tot overname van het bedrijf door oprichter Dov Charney definitief van de baan is, zo meldt de Amerikaanse pers.
De rechter stemde in met het reorganisatieplan van 200 miljoen dollar, waarbij de kledingketen in particuliere handen komt van een aantal hedge funds waaronder Monarch Alternative Capital. De schuld wordt met 230 miljoen verminderd en er komt 80 miljoen dollar in liquiditeiten vrij.
Met de uitspraak komt een einde aan een pijnlijke periode voor het bedrijf, dat door diverse rechtszaken tegen de omstreden Charney dreigde onder te gaan. American Apparel gaat nu een toekomst zonder Charney tegemoet. De beslissing van de rechter volgt op een hoorzitting van twee dagen, waarbij onder andere de huidige CEO PAula Schneider en chief restructuring officer Mark Weinstein aan het woord kwamen.
Rechter ‘overruled’ bezwaar van Dov Charney
Volgens de rechter kreeg het reorganisatieplan ‘meer dan voldoende stemmen’ van de schuldeisers. Ook rekent het plan af met de schuld van 230 miljoen dollar, waarbij er een ‘bescheiden maar betekenisvolle’ betaling aan kredietverstrekkers kan worden uitgekeerd is er genoeg in de kas om liquiditeiten op te vangen.
“De debiteuren hebben het plan toegezegd en kregen daarbij goedkeuring van alle stakeholders in deze zaak,” zei de rechter in een conference call. “Ik ga geen tweede maal zo’n beslissing wachten.” Hij verwerpt daarmee het verzoek van Charney om de beslissing over het reorganisatieplan uit te stellen, opdat de voormalig CEO nogmaals kon kijken naar een mogelijke overname. “Ik heb geen twijfel dat Charney het beste wil voor American Apparel en vooral voor de duizenden werknemers,” zei de rechter. Maar ‘de heer Charneyś bezwaar tegen de bevestiging (van het reorganisatieplan, red.) wordt wel overruled.
Het reorganisatieplan was twee weken geleden al goed gekeurd door de schuldeisers. In het plan is afgesproken dat de 230 miljoen dollar verruild zal worden voor aandelen van obligatiehouders, waaronder partijen als Standard General LP, Monarch Alternative Hoofdstad LP, Goldman Sachs Asset Management LP en Pentwater Capital Management LP. Hiermee verdwijnt het aandeel van Dov Charney in het bedrijf.
Charney teleurgesteld over uitspraak American Apparel
De verwachting is dat American Apparal snel uit het faillissement komt met het ingaan van het nieuwe plan. Daarmee zal een einde komen aan de lange strijd tussen investeerders, financiele partners, de huidige managers en de oprichter en voormalig CEO Dov Charney. Na de uitspraak liet Charney weten niet van plan te zijn om in beroep te gaan tegen de uitspraak. Charney liet in december al weten te werken aan een ‘eigen reddingsplan’ voor American Apparel. Hij werd daarbij ondersteund door een groep investeerders, waaronder Hagan Capital Group, die in de afgelopen maanden al twee keer een overname bod deden. Hun bod van 300 miljoen dollar werd eerder afgewezen door de Raad van bestuur. Hagan Capital was een voorstander van de terugkeer van Charney in het bedrijf, waar hij in 2014 werd ontslagen na beschuldigingen van ongepast gedrag op de werkvloer en misbruik van bedrijfsfondsen.
CEO Schneider: “Ik wil gewoon een bedrijf runnen”
“Ik wil gewoon het bedrijf runnen, geen oorlog uitvechten,” zegt CEO Paula Schneider in een reactie. “Het doel is dat we een stuk liquiditeit hebben, we hebben een aantal grote strategieen op stapel staan, we hebben een geweldig managementteam en een geweldig merk. Ik wil dit alles vasthouden en verder ontwikkelen.”
Charney laat weten dat hij ‘uiteraard teleurgesteld’ is door de beslissing van de rechter. Hij is nog steeds van plan om een rechtszaak aan te spannen tegen American Apparel en Standard General, het hedge fund waar hij aanvankelijk partner mee was om de controle over het bedrijf weer terug te krijgen. “Dit is het resultaat van iets waar ik twee jaar onvermoeibaar aan heb gewerkt, om de aandelen van verschillende aandeelhouders in het bedrijf te beschermen,” zegt hij in een verklaring. Volgens hem hebben Standard General en de investeerders een ‘zorgvuldige strategie opgezet’ om de controle door te geven aan obligatiehouders en is het ‘oneerlijk verlopen’. Hij heeft inmiddels al meerdere malen geprobeerd om zijn bedrijf terug te krijgen maar voelt dat hij is tegengehouden door een ‘onmogelijke Raad van bestuur’. Charney zou nooit een eerlijke kans hebben gehad, zegt hij zelf.
Andrew Herenstein, mede-oprichter van Monarch Alternative Capital, zal na de reorganisatie een van de nieuwe eigenaren zijn van American Apparel. Hij laat weten ‘blij’ te zijn dat het plan is bevestigd. “We kijken ernaar uit om samen te werken met het managementteam van de ondernemer en de aandeelhouders, om een beter en sterker American Apparel te bouwen,” zei hij in een verklaring.
Beeld: American Apparel, Facebook American Apparel