• Home
  • Nieuws
  • Business
  • C&A, Primark, H&M en Zara tekenen verlening Bangladesh Veiligheidsakkoord

C&A, Primark, H&M en Zara tekenen verlening Bangladesh Veiligheidsakkoord

Door Esmee Blaazer

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Om alle inspanningen van het Bangladesh Veiligheidskoord (over brand-en bouwveiligheid) na mei 2018 te waarborgen, wanneer het vijfjarig conctract afloopt, is er een nieuw Bangladesh akkoord aangekondigd op het OECD Global Forum voor Responsible Business Conduct in Parijs.

De internationale vakbondsfederaties IndustriALL en UNI Global Union hebben een nieuw Veiligheidsakkoord voor de Bengaalse kledingindustrie aangekondigd. Kledingmerken, retailers, vakbonden en maatschappelijke organisaties hebben 29 juni getekend voor verlenging van het Bangladesh akkoord. Hiermee zal het huidige akkoord, wanneer deze afloopt in 2018, worden opgevolgd door deze nieuwe driejarige overeenkomst.

"De vernieuwing van het Bangladesh akkoord zorgt voor de voortzetting van het meests effectieve programma om de veiligheid van fabrieksgebouwen in het hedendaagse tijdperk van de wereldwijde kledingproductie te waarborgen. Het akkoord heeft al meer dan 100.000 gedocumenteerde veiligheidsverbeteringen gerealiseerd in meer dan 1500 kledingfabrieken met meer dan 2,5 miljoen werknemers," zo stelt Ineke Zeldenrust van Schone Kleren Campagne.

Dertien kledingmerken, waaronder H&M, Zara, C&A en Primark, hebben op een handtekening gezet onder het nieuwe akkoord voor veiligheid van kledingfabrieken, zo meldt Schone Kleren Campagne in een persbericht. Volgens FashionUnited's correspondent uit Mumbai hebben ook andere grote namen als Esprit, Bestseller, OVH, Kik, Target Australia en Otto het akkoord getekend.

Bangladesh Veiligheidsakkoord verlengd tot 2021:'De vernieuwing van het Akkoord bewijst de effectiviteit van het model'

Na de Rana Plaza Ramp werd op 1 mei 2013 het zogeheten Bangladesh akkoord gesloten, een juridisch bindende overeenkomst die ervoor moet zorgen dat alle kledingfabrieken in Bangladesh veilige werkplekken worden. Schone Kleren noemt het 'baanbrekend', "omdat het gebaseerd is op juridisch bindende afspraken - in tegenstelling tot veel andere (veiligheids)intiatieven. Met het Bangladesh Akkoord worden veiligheidsrisico's in fabrieken geïdentificeerd en aangepakt." Honderden kleine en grote kledingbedrijven tekenden het akkoord.

In de jaren na de ramp is 77 procent van de geconstateerde veiligheidsproblemen in de aangesloten Bengaalse fabrieken opgelost.

Nieuwe akkoord streeft naar meer merken en bescherming op meer vlakken

Toch zijn nog niet alle doelstelling behaald, volgens Schone Kleren Campagne. "Er zijn veel voorbeelden waarbij renovaties achterbleven op schema, met name op het gebied van de bouwveiligheid, zoals de funderingen," stelt Tara Scally van Schone Kleren in de statement. "Het nieuwe Akkoord is geen excuus voor bedrijven om de verbeteringen door te schuiven naar de toekomst. De plannen van aanpak, zoals ze zijn geformuleerd tijdens het eerste Akkoord, zullen binnen de gestelde termijnen uitgevoerd moeten worden.”

Daarnaast voegt het nieuwe Akkoord ook aspecten toe om arbeiders beter te beschermen. Zo wordt er een ontslagvergoeding vastgesteld bij het sluiten van een fabriek wanneer deze onveilig is en krijgen vakbondsleden meer bescherming.Het is mogelijk dat het Akkoord bij nieuwe onderhandelingen ook wordt uitgebreid naar gerelateerde sectoren, zoals huistextiel en schoenen.

Zowel Schone Kleren Campagne als IndustriALL roept merken en retailers op het nieuwe veiligheidsakkoord te tekenen. "Bedrijven die inkopen in Bangladesh roepen wij op om de nieuwe overeenkomst te ondertekenen. Een bedrijf dat serieus omgaat met mensenrechten zal dat doen,” besluit Scally.

Foto's: via BangladeshAccord.org

Bangladesh
Bangladesh Akkoord
Rana Plaza
veiligheidsakkoord