• Home
  • Nieuws
  • Business
  • CEO Tjeerd Jegen: Hema miste sturing

CEO Tjeerd Jegen: Hema miste sturing

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Hema was een bedrijf dat sturing miste, toen CEO Tjeerd Jegen in april 2015 aan boord kwam bij het warenhuisbedrijf. "Het was erop of eronder," zegt hij in een interview met NRC.

Hema draaide al jaren verlies. "De magazijnen puilden uit, stonden vol met oude voorraden. Die hadden een verkoopwaarde van 540 miljoen euro. We zijn nog steeds aan het afbouwen," aldus Jegen. Volgens hem 'rezen de kosten de pan uit'. "Vier jaar lang was de omzet gedaald, maar de kosten in de winkels waren omhooggegaan. Dat is niet zo handig." De CEO heeft nu iedere winkel en afdeling op een wekelijks budget gezet. "Zoveel mag je uitgeven en daar doe je het maar mee."

Volgens Jegen waren de mensen van Hema 'in slaap gesust'. Het bedrijf leed al jaren verlies; vorig jaar was dat nog 72,5 miljoen euro. "Het gaat gewoon niet goed, we zijn niet gezond,” zegt Jegen. "Als wij zo doorgaan, worden we bijgezet in het winkelmuseum. Er komen pijnlijke dingen aan, maar niets is zo pijnlijk als museumdirecteur worden."

Voor de CEO is het vooral belangrijk dat Hema minder afhankelijk wordt van de Nederlandse markt. "Ik verwacht niet dat wij minder winkels in Nederland krijgen, maar ook niet heel veel meer. Van onze 560 Nederlandse filialen zijn er 5 tot 10 verliesgevend, dat is een gezond aantal. Ik zou wel graag nog meer winkels willen hebben op NS-stations. We hebben er nu tien, daar kunnen er nog wel tien bij,” aldus Jegen.

Jegen is blij met de omzetgroei. "De omzet in Nederland is zes kwartalen op rij gestegen, in een markt die krimpt. De omzet van online spelers stijgt, terwijl die van traditionele winkels afneemt. ”

Het bedrijf wordt nu 'in hoog tempo' internationaal. De voertaal is nu ook Engels op het hoofdkantoor, dat tegenwoordig 'support office' heet. Enerzijds voor het internationale karakter, anderzijds voor de nieuwe Engelse teamleden. Een aantal medewerkers die de Engelse taal niet goed beheersten zit inmiddels op Engelse les.

FashionUnited bracht de financiële resultaten van Hema in kaart. Bekijk de interactieve grafiek hier:

Beeld: Facebook Hema

HEMA