Clessidra nieuwe eigenaar van modehuis Roberto Cavalli
bezig met laden...
De geruchten gingen al tijden, maar nu is de kogel door de kerk: Clessidra SGR neemt een meerderheidsbelang in modehuis Roberto Cavalli. Het Italiaanse private equity fonds heeft na maanden van onderhandelen een overeenkomst getekend, waarbij het 90 procent van het modebedrijf in handen krijgt. De overige 10 procent blijft eigendom van Roberto Cavalli zelf. Dat meldt WWD.
Renato Semerari wordt, zoals eerder al werd gezegd, de nieuwe CEO van het modehuis. De uitvoerend vicevoorzitter Francesco Trapani, voorheen voorzitter van LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton's horloges en sieraden divisie, zal president worden. Clessidra betaalt naar eigen zeggen 400 miljoen euro tegen de huidige wisselkoers voor het meerderheidsbelang. Peter Dundas werd in maart al benoemd tot creatief directeur van het merk, dat bekend staat om zijn kleurrijke prints en flamboyante ontwerpen.
Clessidra tekent overeenkomst Roberto Cavalli
"Ik ben zeer tevreden over deze overeenkomst met een Italiaanse partner, die –en daar ben ik zeker van- verder zal ontwikkelen wat ik in een leven heb opgebouwd," laat ontwerper Roberto Cavalli weten, die het bedrijf in de jaren zeventig heeft opgericht. "Clessidra zal voor financiële, bestuurlijke en menselijke middelen zorgen die het bedrijf toe laten om verder te groeien en de uitdagingen van de steeds veranderende luxe markt aan te gaan.”
"We wilden deze overeenkomst tekenen, omdat we sterk geloven in het potentieel van Roberto Cavalli," zegt de nieuwe president Trapani. "Het is een bedrijf met een unieke stijl, een ongeëvenaarde marktpositionering en een werkelijk mondiaal bewustzijn. Cavalli's merkidentiteit is een troef die we willen behouden; een belangrijke factor waarop we alle plannen van het bedrijf voor internationale groei op hebben gericht." Hij verliet onlangs Coty Inc., naar verluidt om president te worden bij het Italiaanse modehuis.
Roberto Cavalli al lang in onderhandeling over overname
Het is niet de eerste keer dat Cavalli met Clessidra om de tafel zit. In 2009 strandden de onderhandelingen tussen de twee bedrijven. Het is algemeen bekend dat Cavalli het meerdere malen niet eens kon worden met potentiële investeerders over de waarde van het bedrijf. Volgens bronnen mislukte er afgelopen herfst een deal met private equity partijen Permira en Investcrop. VTB Capital, de investeringsarm van de gesanctioneerde Russische bank, was eveneens een tijdje in vergevorderde gesprekken om een meerderheidsbelang te verwerven. Volgens modevakblad WWD zou de crisis in Oekraïne en de daling van de roebel echter roet in het eten hebben gegooid en kon de verkoop derhalve niet doorgaan.
Een andere potentiele partij was Permina, de voormalig eigenaar van modehuis Valentino, maar deze wilde een ‘controlerend belang’ in het Cavalli-modehuis. Roberto Cavalli wilde deze eisen over een overname en zijn betrokkenheid in het managementteam niet tegemoet komen, lieten ingewijden doorschemeren. De laatste maanden werd er veelvuldig gespeculeerd over overnamegesprekken met Clessidra.
De Roberto Cavalli Group behaalde in 2014 een omzetstijging van 4,2 procent, wat neerkomt op 209,4 miljoen euro. De winst steeg met 8,9 procent tot 24,4 miljoen euro. De EBITDA steeg met 8,9 procent tot 24,4 miljoen euro. Aan het eind van 2014 had Cavalli 190 winkels, waarvan 91 filialen onder de naam ‘Roberto Cavalli’, 54 winkels van ‘Just Cavalli’, 28 winkels van ‘Cavalli Class’ en 17 winkels van ‘Roberto Cavalli Junior’.