• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Deloitte: Bijna een kwart meer overnames in de mode- en luxeindustrie in 2018

Deloitte: Bijna een kwart meer overnames in de mode- en luxeindustrie in 2018

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more
Business|RAPPORT

De mode- en luxeindustrie is “vruchtbare grond” voor investeerders, zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde, vierde editie van de ‘Global Fashion & Luxury Private Equity and Investors Survey 2019’ door Deloitte. Een recordaantal van 265 fusies en overnames werd voltooid in 2018, wat neerkomt op een stijging van 22 procent ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit het rapport.

Het aantal fusies en overnames in persoonlijke luxegoederen groeide naar 145, wat neerkomt op een groei van 11 procent vergeleken met 2017, zo blijkt uit Deloitte’s onderzoek. Daarbij steeg het aantal deals in het Cosmetica & Fragrances segment met 16. Het aantal transacties in de segmenten Watches & Jewellery en Apparel & Accessories kwam iets lager uit, respectievelijk op 28 (-1) en 73 (-4).

Eén van de grootste deals in 2018 kwam uit de modebranche, aldus Deloitte. Dat was de overname van het Italiaanse modelabel Versace door het Amerikaanse Michael Kors Limited, dat zijn naam later veranderde naar Capri Holdings Limited. De deal was 1,83 miljard euro waard.

Deloitte: Aantal modefusies uitsluitend in Europa gestegen

Vanuit geografisch oogpunt benadrukt Deloitte dat Europa de enige regio is waar het aantal fusies en overnames in de modesector steeg in 2018. Er werden 41 meer deals geregistreerd, wat volgens Deloitte te danken is aan groei in de hotelsector. Het aantal deals in de regio’s Noord-Amerika, het Midden-Oosten, Asia-Pacific en Japan bleef ongeveer gelijk met 2017.

Uit het rapport blijkt verder dat de gemiddelde waarde van een fusie- of overnameactiviteit in de mode- en luxesector is gedaald. De gemiddelde waarde kwam in 2018 uit op 209 miljoen euro, wat neerkomt op een daling van 12 procent. Reden is dat investeerders steeds vaker de voorkeur geven aan deals met kleine bedrijven, aldus Deloitte: Modelabels met een omzet van 0 tot 45 miljoen euro waren betrokken bij 65 procent van de deals, vergeleken met 55 procent van de deals in 2017. Het aandeel van middelgrote bedrijven in deals daalde met 25 procent.

Vooruitkijkend naar 2019, blijkt uit het onderzoek dat 43 procent van de ondervraagde private equity-bedrijven onderdelen wil verkopen in de mode- en luxesector. Omgekeerd beoogt 70 procent van hen investeringen te doen in diezelfde sector. Van de bedrijven wil 79 procent investeren in het Apparel & Accessories segment. Verder benadrukt het rapport dat investeerders de komende drie jaar naar verwachting meer gaan vertrouwen op regio’s zoals het Midden-Oosten en Azië. Deloitte verwacht dat het aantal deals daar jaarlijks met 10 procent zal groeien.

Deloitte onderzocht in totaal tien sectoren in de luxeindustrie. Naast luxe mode waren dat ook sectoren als luxe restaurants en luxe hotels.

Beeld: Deloitte

Deloitte
fusie
fusies
Luxe
luxeindustrie
luxe industrie
luxe mode
luxesector
modefusies
overnames