• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Deze modebedrijven gingen failliet in de eerste helft van 2018

Deze modebedrijven gingen failliet in de eerste helft van 2018

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more
Business

In februari bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau van deze eeuw. Het aantal faillissementen in de detailhandel lag over het gehele eerste kwartaal 8 procent lager dan de eerste drie maanden van 2017, aldus ABN Amro. Dit heugelijke feit kon niet voorkomen dat in het eerste halfjaar van 2018 toch meerdere modebedrijven failliet zijn verklaard. Een overzicht.

Infact Clothing

Halverwege april wordt het faillissement aangevraagd voor Infact Clothing B.V., het bedrijf achter duurzaam modemerk Infact. Het bedrijf is het geesteskind van ondernemer Roland Wiechert, die ook People’s Avenue opstartte. In februari ging People’s Avenue al failliet, maar Infact bleef gespaard. Het doek valt in april ook voor Infact, dat zich op duurzame bedrijfskleding richt.

Supertrash

Zelfs een kapitaalinjectie van enkele miljoenen weet Supertrash niet te redden zo blijkt in maart. In het eerste faillissementsverslag bestempelt de curator het faillissement dan ook als ‘onafwendbaar’. Ten tijde van de aanvraag van het faillissement kampt het bedrijf al jaren met financiële problemen. In eerste instantie wordt alleen het moederbedrijf Wayahead B.V. failliet verklaard, maar al snel volgt ook het faillissement voor de overige vennootschappen.. De winkels worden opengehouden om de kans op een doorstart zo groot mogelijk te houden.

Een maand later blijkt de reddende engel van Supertrash een groep investeerders te zijn, verenigd in het nieuwe bedrijf ST.Art B.V. De groep, onder leiding van herstructurerings specialist Tim Evers, blijkt het beste bod uit te hebben gebracht uit een totaal van tien biedingen, zo is te lezen in het faillissementsverslag. Er wordt 525.000 euro betaald voor de merkrechten van Supertrash en alles wat erbij hoort. De partij heeft het voornemen om de Supertrash-winkels in Breda en Roermond voort te zetten, voor de vestigingen in Laren, Utrecht en Arnhem worden de mogelijkheden van het voortzetten van de zaken nog onderzocht, zo meldt een woordvoerder in april.

Wie precies achter de doorstart zit, naast Evers, is nog een groot raadsel. De investeerders willen niet bekend gemaakt worden en ook Evers is niet bereikbaar voor commentaar op de overname.

Lingerieland

In maart vraagt VOF Lingerieland zelf faillissement aan, zo meldt de curator destijds tegen FashionUnited. De keten uit Noord-Holland heeft vestigingen in Castricum, Haarlem, Beverwijk en Krommenie. Ten tijde van het faillissement zijn de winkels gesloten om een goede inventarisatie te kunnen maken. Ook worden de mogelijkheden voor een doorstart bekeken. Sinds het faillissement is er geen verder nieuws gekomen vanuit het bedrijf.

Lake Side

Voor jeansketen Lake Side valt in februari het doek. Lake Side Franchise B.V. en de dochterondernemingen worden failliet verklaard. Op dinsdag 13 maart werd nog een surseance aangevraagd, maar een dag later volgt al het faillissement. Op het hoogtepunt van de keten telt de keten 70 winkels. Een doorstart wordt onderzocht, maar ondanks meerdere geïnteresseerden kan er geen doorstart gerealiseerd worden, zo meldt de curator een maand later.

Als reden van het faillissement worden teruglopende bezoekersaantallen, omzetdalingen en een management-buyout genoemd. Het bedrijf kon ook het verleende krediet van 1 miljoen euro niet terugbetalen aan ABN Amro vanwege de teruglopende omzet.

Bij de aanvraag van het faillissement heeft het bedrijf diverse eigen winkels en 10 franchisenemers. De curator wil alle winkels voorlopig openhouden, franchisers hoeven geen franchise- en managementfees te betalen, zo blijkt het uit faillissementsverslag. Zes van de franchisenemers stopten per direct, vier hebben aangegeven zelf verder te willen gaan.

Shoeline

Shoeline en het moederbedrijf Hendriks Schoenen B.V. zijn in januari de eerste modebedrijven in dit overzicht waar faillissement voor wordt aangevraagd. Het moederbedrijf is in 1981 opgericht en had een 20-tal winkels. In 2015 en 2016 is geherstructureerd en zijn de winkels ondergebracht in afzonderlijke B.V. ‘s. Destijds worden al drie winkels failliet verklaard. De winkels in Breda, twee in Eindhoven, Den Haag, Utrecht, Maastricht, Rotterdam en Tilburg vallen onder het huidige faillissement naast de bedrijven Shoefactory en Shoeline.nl. De winkels zijn sinds de uitspraak van het faillissement per direct gesloten, aldus het voortgangsverslag van de curator.

Beeld: Lake Side Facebook

Faillissement
infact clothing
Lake Side
lingerieland
Shoeline
SuperTrash