• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Distributiecentrum en shared service center NXT Fashion failliet

Distributiecentrum en shared service center NXT Fashion failliet

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Twee onderdelen van NXT Fashion, het moederbedrijf van Steps en Miss Etam, zijn vandaag failliet verklaard. Het gaat om het distributiecentrum van het bedrijf, NXT Log B.V., en het shared services center, NXT Ssc B.V.. Dat blijkt uit documentatie van Faillissementsdossier. In het distributiecentrum het het shared service center zijn in totaal 116 mensen werkzaam. De winkelorganisatie van NXT, met 365 werknemers, valt niet onder het faillissement.

Curator Nils Reerink bevestigt tegenover FashionUnited dat de arbeidsovereenkomsten van de 116 medewerkers zullen worden beëindigd. Zij kunnen dan gebruik maken van de loongarantieregeling van het UWV. Wat de verdere gevolgen zullen zijn voor de winkels van Miss Etam en Steps zegt de curator nog niet te kunnen voorspellen. Hij hoopt daar de komende dagen meer inzicht in te krijgen.

De winkels van Steps en Miss Etam zijn in elk geval tot 19 januari gesloten in verband met de lockdown. De webshops van beide ketens waren al vanaf september uit de lucht. De websites zijn momenteel helemaal niet bereikbaar.

Surseance-aanvraag onderdelen NXT Fashion mondt uit in faillissement

Op 21 december vroeg NXT Fashion al uitstel van betaling aan voor beide onderdelen. Martijn Rozenboom, eigenaar van NXT, beschreef de aanvraag destijds in een persbericht als een ‘rechtstreeks gevolg van onder meer de snelheid en de duur van de recent ingestelde lockdown, waardoor de omzet van de ene op de andere dag wegviel.” Doel van de aanvraag was om ‘het grootste deel van de werkgelegenheid behouden’, zo stelde hij.

Volgens Reerink wilde NXT Fashion een beroep doen op de NOW3-regeling om de personeelskosten te dekken, maar was de kans klein dat de vergoeding tijdens een surseance zou worden toegekend. Omdat de vennootschappen slechts enkele maanden oud zijn, zou een omzetdaling van dertig procent over een periode van drie maanden, zoals de NOW-regeling vereist, bovendien moeilijk aantoonbaar zijn. Ook waren er voldoende financiële reserves. In samenspraak met het management werd daarom tot een faillissement besloten, aldus Reerink.

De surseance-aanvraag van 21 december was mogelijk ook een reactie op de actie van het personeel van Steps en Miss Etam, evenals vakbond AVV, die op 21 december gezamenlijk naar de Ondernemingskamer stapten. De vakbond stelde dat Rozenboom, die deze zomer onder andere Miss Etam en Steps overnam van het failliete FNG, zich niet aan de afspraken zou houden die ten tijde van de overname met de curator waren gemaakt.

Dit artikel werd na publicatie voorzien van aanvullende informatie op basis van communicatie met curator Nils Reerink.

Faillissement
Martijn Rozenboom
Miss Etam
NXT Fashion
Steps