• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Doorstart V&D komt dichtbij: 7 nieuwe feiten

Doorstart V&D komt dichtbij: 7 nieuwe feiten

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Met het nieuws dat de exclusieve gesprekken met Roland Kahn zich in een afrondende fase bevinden, lijkt een doorstart niet ver weg. Toch is de overname nog steeds niet zeker, omdat vastgoedeigenaren en de banken nog akkoord moeten gaan met de plannen van Kahn. Hoe staat het er na het weekend voor staat met de mogelijke doorstart van V&D? FashionUnited geeft een update met 7 nieuwe feiten.

1. Jumbo en Kahn hebben hele weekend onderhandeld

De curatoren en betrokken partijen hebben het hele weekend gesproken over een doorstart van het failliete warenhuis V&D. Aan de onderhandelingstafel zaten Cool Investments (van retail-ondernemer Roland Kahn), Jumbo Group (die een doorstart maakt met La Place) en de curatoren Kees de Meent en Hanneke de Coninck.

2. Doorstart is gebaseerd op het nieuwe concept van V&D

Als het aan Jumbo Groep en Cool Investments ligt, wordt de doorstart gebaseerd op het nieuw ontwikkelde concept van V&D, dat voor het faillissement gelanceerd werd. Toen oud-eigenaar Sun Capital de stekker eruit trok bij V&D, leek het erop dat het nieuw gelanceerde plan er niet meer zou komen, maar daar lijkt dus verandering in te komen.

Het ‘nieuwe’ concept van V&D, dat in mei 2015 werd gepresenteerd, focust op een ander assortiment (‘waarvoor mensen weer speciaal naar V&D komen’) en regionale behoeftes. De ‘waren’ moesten relevanter worden voor de klant, en het ‘huis’ moest meer inspireren en voor een betere beleving zorgen, stelde V&D toen.

3. Horeca en winkels blijven gecombineerd als het aan Kahn ligt

Horeca en winkels worden bij een doorstart onder Kahn waarschijnlijk weer gecombineerd in de V&D-panden. Dat melden ingewijden aan het FD. Dat zou genoeg bezoekers naar de winkels trekken. Volgens Kahn kunnen de collecties van zijn andere winkelketens America Today, Coolcat, MS Mode en Sapph op deze manier ‘gedoseerd’ worden aangeboden. Een overname is voor hem een grote kans: hij heeft een betere inkooppositie en hij voorkomt ermee dat er grote gaten in het winkellandschap komen in de binnensteden als V&D failliet zou gaan.

4. Een doorstart gaat Jumbo en Kahn veel geld kosten

De overname zelf zal Jumbo en Kahn wel wat kosten, maar aan de doorstart zelf hangt een nog steviger prijskaartje. Zo zullen de nieuwe collecties en de investeringen in het renoveren en verbouwen van de winkels veel geld gaan kosten. Een ander punt is dat zowel Jumbo Groep als Kahn geen ervaring hebben met het nieuw leven in blazen van oude warenhuizen, stelt het FD. Ook doen de winkels van Cool Investments het matig en heeft Jumbo Groep nog een restschuld door de overnames van supermarkten Super de Boer en C1000.

5. Jumbo Groep heeft al groen licht van ACM voor overname La Place

Jumbo heeft al goed nieuws gekregen: het supermarktbedrijf heeft toestemming om La Place over te nemen van V&D. Dat heeft Autoriteit Consument & Markt (ACM) maandag bekendgemaakt. De zelfstandige La Place-vestigingen kunnen in ieder geval een doorstart maken, maar de toekomst van de vestigingen in de V&D-panden is nog onzeker. Dat hangt af van de gesprekken met Roland Kahn, de banken en de vastgoedeigenaren.

6. Vastgoedeigenaren hebben meer vertrouwen in Hudson’s Bay

Toch is het nog helemaal niet zeker dat er een doorstart onder leiding van Roland Kahn en Jumbo Groep komt. De vastgoedeigenaren hebben namelijk meer vertrouwen in de Canadese warenhuisketen Hudson’s Bay. Die partij zit weliswaar niet aan de onderhandelingstafel bij de curatoren, maar is alleen geïnteresseerd in de panden zelf. Naar verluidt zou een aantal vastgoedeigenaren een stabielere toekomst op lange termijn zien bij de Canadese partij. Mochten zij liever in zee willen gaan met Hudson’s Bay, dan kan het nog wel eens een juridisch getouwtrek worden, omdat zowel Kahn als het Canadese warenhuisconcern een minimum aantal panden nodig heeft voor een overname.

7. OpCapita was de tweede gegadigde in de race om V&D

Lange tijd was het niet bekend wie de laatste tweede partij was waar nog mee werd onderhandel, maar nu wel. De Britse winkelinvesteerder OpCapita zat tot tien dagen geleden ook aan de onderhandeltafel, meldt RTL Z. Het is niet bekend waarom de onderhandelingen met de Britse partij gestaakt zijn, maar volgens bronnen zou de partij alsnog aan kunnen schuiven als een deal met Cool Investments mislukt.

OpCapita is een bekende naam in de Europese winkelsector; het bedrijf onder leiding van Henry ‘Jackpot’ Jackson kocht in het afgelopen decennium verschillende gevallen bedrijven op, zoals spelletjeszaak Game en elektronicabedrijf Comet. In 2014 nam OpCapita ook de Duitse kledingoutlet NKD over. De overname van Comet was overigens wel omstreden, omdat de deal tientallen miljoenen opleverde terwijl het elektronicabedrijf binnen een jaar failliet ging en 7.000 werknemers hun baan verloren.

Cool Investments
jumbo groep
Roland Kahn
V&D