• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Eerste stap PFAS-verbod in de EU een feit

Eerste stap PFAS-verbod in de EU een feit

Door Ilona Fonteijn

bezig met laden...

Scroll down to read more
Business
Andy Køgl on Unsplash

Nederland heeft samen met Denemarken, Duitsland, Noorwegen en Zweden een eerste stap gezet om PFAS-stoffen uit de Europese Unie te bannen, zo schrijft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in een nieuwsbericht. De vijf landen hebben vandaag het PFAS-verbod aangemeld bij het Europees chemicaliën agentschap (ECHA) en daarmee is het proces van het verbod officieel van start gegaan.

Staatssecretaris Van Veldhoven, over het PFAS-verbod: “Ik vind het belangrijk dat we ons milieu en onze gezondheid beschermen tegen PFAS. De beste en meest effectieve manier daarvoor is het probleem aan de voorkant aanpakken en PFAS gebruik en uitstoot aan banden leggen. Dat kan alleen met een Europees verbod, met vandaag als officiële start om tot een verbod te komen. Een compliment aan het RIVM en alle andere betrokkenen die hier hard aan werken.”

Het is nog onbekend hoe het verbod eruit gaat zien en voor welke producten dit gaat gelden. De komende jaren wordt onderzoek gedaan naar het gebruik van PFAS en wordt het restrictievoorstel onderbouwd, aldus het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in het bericht.

PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen en zijn een grote groep van synthetische chemicaliën die onder andere over koolstof-fluor-bindingen beschikken: dat is een van de meest chemische bindingen in de organische scheikunde. En net zoals Covid-19, verspreiden ze op een alarmerend tempo. Ze worden overal gevonden: van het water dat we drinken tot de grond waar we op leven, in ons voedsel en zelfs in ons bloed. PFAS is uitgevonden in de jaren ‘50 en worden gemengd in een combinatie van materialen en textielen om een beschermlaag te creëren. Het gaat erg lang mee en wordt gebruikt door kledingmerken om te garanderen dat je jas droog blijft en je schoenen niet vies worden. Merken van The North Face tot Patagonia en Wolverine, gebruiken PFAS in hun Durable Water Repellent (DWR) behandeling om natte kleding te voorkomen.

PFAS