• Home
  • Nieuws
  • Business
  • “Faillissement aangevraagd voor MS Mode”

“Faillissement aangevraagd voor MS Mode”

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more
Business

De bewindvoerders van MS Mode vragen faillissement aan bij de rechtbank van Amsterdam. Volgens Frits Kemp en Cees de Jong was dit de situatie, waarin onderhandeld werd met de Rabobank, niet meer houdbaar. Dat hebben de bewindvoerders bevestigd aan Nu.nl.

Update: Frits Kemp van Fort Advocaten meldt aan het FD dat alle 130 vestigingen van MS Mode worden gesloten. De filiaalmanagers zijn donderdagmiddag om 14:30 geïnformeerd. Donderdagochtend hebben de bewindvoerders nog onderhandeld met de Rabobank, maar dat is op niets uitgelopen. De kans op een doorstart lijkt daardoor een stuk kleiner.

De onderhandelingen mislukten omdat huisbank Rabobank aanvullende eisen had. Volgens Kemp ging dat onder meer over ‘de verkoop van de Franse tak’. “Maar wij wilden niet aan koppelverkoop doen,” zegt hij in de krant. Door het faillissement van de Nederlandse tak kunnen de nieuwe wintercollecties niet meer worden geleverd. Daardoor wankelen ook de buitenlandse werkmaatschappijen, waaronder Frankrijk.

Volgens bewindvoerder Cees de Jong heeft het faillissement ‘een technische achtergrond’, licht hij toe aan diverse media. MS Mode heeft niet genoeg geld en de salarissen moeten betaald worden. Er is daarom ontslag aangevraagd voor alle 660 werknemers. Het personeel is schriftelijk op de hoogte gesteld, schrijft Telegraaf. Het UWV zal nu de uitbetaling van salarissen overnemen.

MS Mode stevent af op faillissement

Volgens curator Frits Kemp kon het niet anders. Hij onderhandelt samen met Cees de Jong al een week met de Rabobank, maar de onderhandelingen schieten totaal niet op. De bewindvoerder vertelt dat MS Mode kosten bleef maken omdat de winkels open bleven. De omzet ging echter direct naar huisbank Rabobank, op basis van afspraken die voor de uitstel van betaling werden gemaakt. "De Rabobank biedt een schijntje van wat normaal is. Iets wat volstrekt onacceptabel is," lichtte Kemp toe aan Nu.nl.

Van de gemiddelde opbrengst van 240.000 euro per dag moest MS Mode al 40.000 euro afdragen aan btw. Daarnaast kwam er geen vergoeding voor de keten, ondanks alle kosten die MS Mode moest maken om de verkoop in stand te houden, licht de curator toe aan Nu.nl. Sinds de uitstel van betaling gaat een groot deel van de omzet naar de Rabobank.

Aanvankelijk gingen zelfs alle inkomsten naar de huisbank, schreef NRC deze week. Daar staken de bewindvoerders echter een stokje voor. Zij behartigen de belangen van alle schuldeisers, zoals leveranciers, de Belastingdienst en UWV. Kemp en De Jong dreigden om de winkels te sluiten. Dat wilde de Rabobank echter niet, omdat kleding een stuk meer waard is als het in een winkel wordt verkocht dan op een veilig. Daarom zou de Rabobank sinds dinsdag weer een deel van de opbrengsten afstaan, na dagen gesteggel over de kwestie. Bewindvoerder Cees de Jong kon niet zeggen hoeveel de Rabobank sindsdien afstaat, maar het gaat om een ‘substantieel deel’. Ook incasseert de bank niet langer de btw. Volgens De Jong gedraagt de Rabobank zich tijdens de onderhandelingen als ‘Rupsje Nooitgenoeg’. De bank heeft geen reactie gegeven op het conflict.

Inmiddels hebben zich al dozijn geïnteresseerde partijen voor een overname. "Die interesse was niet zodanig dat men al meteen zaken wilde doen,” aldus Kemp tegen Nu.nl.

MS Mode vroeg vorige week uitstel van betaling aan. Er zou op korte termijn 7 miljoen euro nodig zijn om de keten te redden. Rabobank, die al 30 miljoen euro in MS Mode zitten, wilde dat niet financieren omdat het risico te groot zou zijn. Ook de aandeelhouders hielden de hand op de knip, omdat het al duidelijk was dat het niet bij die 7 miljoen zou blijven. Het bedrijf kon toen niet anders dan surseance van betaling aanvragen.

MS Mode heeft bijna 400 winkels in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Spanje. In totaal werken er circa 2.300 mensen bij het bedrijf. In Nederland heeft MS Mode 130 winkels, die goed zijn voor 660 banen. De modeketen werd in 1964 opgericht door MAx Abram. MS Mode maakte later deel uit van Maxida, die ook V&D en De Bijenkorf onder zijn hoede had. MS Mode valt sinds 2010 onder Excellent Retail Brands, het mode-imperium dat geleidt wordt door retailondernemer Roland Kahn. De ketens Coolcat, Sapph, America Today en Wonder Woman vallen daar ook onder.

Beeld: Facebook MS Mode

MS Mode