• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Forse winstdaling Sports Direct in H1

Forse winstdaling Sports Direct in H1

Door Wendela van den Broek

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Het Britse sportmerk Sports Direct staat onder vuur. Het bedrijf kwam het afgelopen jaar veelvuldig in het nieuws vanwege de vermeende slechte behandeling van werknemers in het magazijn en het gebrek aan corporate governance. Daarnaast is de brutowinst voor de eerste zes maanden van het boekjaar met 25 procent gedaald naar 140,2 miljoen pond (165,1 miljoen euro).

Geen tijd om het hele artikel te lezen? Scroll verder naar beneden voor een korte samenvatting.

Echter, zonder de opbrengst van de verkoop van aandelen van rivaal JD Sports meegerekend, kelderde de winst met maar liefst 57 procent naar 71,6 miljoen pond. Daarnaast meldde het bedrijf dat het een verlies van 55,8 miljoen pond had geleden door een gebrek aan dekkingen van wisselkoersrisico’s.

De omzet steeg ondertussen met 14,2 procent naar 1,6 miljard pond (1,9 miljard euro), mede dankzij omzetgroei in het buitenland en de omzet uit het onlangs overgenomen Ierse warenhuis Heatons.

EBITDA daalde met ongeveer 30 procent naar 145,3 miljoen pond, en het bedrijf zei dat het zijn plannen om aandelen ter waarde van 90 miljoen pond terug te kopen had uitgesteld.

”De afgelopen zes maanden zijn zwaar geweest voor ons personeel en onze prestaties,” zei CEO Mike Ashley in een persverklaring. “Onze Britse sportretail activiteiten blijven de motor van Sports Direct, maar onze resultaten zijn beïnvloed door een aanzienlijke verslechtering van wisselkoersen, en onze inschatting van het risico gerelateerd aan onze voorraadniveau’s en Europese winkelprestaties.”

Voorzitter haalt uit naar critici

Voorzitter Keith Hellawell haalde flink uit naar de politiek, de vakbonden en de media. Hij beschuldigde hen ervan de reputatie van het bedrijf te beschadigen en het moraal van werknemers en het vertrouwen van klanten daarmee te doen wankelen.

Hellawell doelde onder andere op een rapportage dat vorig jaar verscheen naar aanleiding van een undercover onderzoek van de Britse krant The Guardian. Daarin werd onthuld hoe Sports Direct zijn magazijn werknemers minder uitbetaalt dan het minimumloon. “Ik begin me af te vragen of dit intensieve onderzoek wel ethisch gemotiveerd is,” aldus Hellewell, die de kritiek ‘buitenproportioneel’ noemde. Een groot aantal onafhankelijke investeerders stemde tegen de herbenoeming van Hellawell als voorzitter, hoewel hij Ashley volledig achter zich heeft staan en daarom waarschijnlijk na januari toch zal aanblijven.

Investeerders en de media zetten ook grote vraagtekens bij de manier waarop Ashley de scepter zwaait in het bedrijf. Zo zou hij volgens Simon Walker, algemeen directeur van het Institute of Directors, te veel macht hebben. In een interview met het Britse radioprogramma Radio 4 Today, zei hij: “Het probleem met Sports Direct is, in essentie, Mike Ashely, die eigenaar is van meer dan de helft van het bedrijf en volledig dominant is. Het bedrijf heeft een bestuur nodig dat tegen hem op kan, zo dat de balans hersteld wordt.”

Ashley neemt steeds vaker vrijheden met de kas van het bedrijf en sluit meerdere zakelijke overeenkomsten van familieleden. Hij werd al onderzocht voor een overeenkomst die hij sloot met het buitenlandse distributiebedrijf van zijn broer, maar heeft inmiddels ook een licentieovereenkomst gesloten met het cosmeticabedrijf waar zijn jongste dochter directeur is en Ashley zelf eigenaar van is.

Daarnaast heeft het bedrijf een nieuw zakelijk vliegtuig gekocht ter waarde van zo’n 40 miljoen pond dat door werknemers kan worden gehuurd om zo ‘efficiëntie van het management te kunnen faciliteren’. Of dit de aandeelhouders zal aanspreken is nog maar de vraag.

Ondanks de negatieve klanken herhaalt Ashly dat zijn personeel voorop staat en dat hij Sports Direct naar een hoger niveau wil tillen. Zo wil hij van het bedrijf de ‘Selfridges van de sportdetail’ maken.

Summary
Omzet 1,6 miljard pond
Brutowinst 140,2 miljoen pond
EBITDA 145,3 miljoen pond
  • Britse sport retailactiviteiten blijven motor van groei
  • Zwaar halfjaar achter de rug, vooral door ongunstige wisselkoers
  • Grote vraagtekens bij corporate governance

Foto: by Edward Hands, via Wikimedia Commons

Sports Direct