Gerry Weber ziet nettowinst naar 14,5 miljoen euro dalen in eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van 2015/2016 heeft de Gerry Weber Group een omzet van 213,7 miljoen euro gerapporteerd. De stijging van 11,1 procent was te danken aan dochteronderneming Hallhuber, die 505,5 miljoen euro bijdroeg aan de inkomsten van de groep. De EBITDA daalde echter van 24,2 miljoen euro aar 14,5 miljoen euro. De daling van de omzet was te wijten aan de hoge marges in de groothandel en de omzet in het retailsegment bij een gelijkblijvend aantal winkels.

In reactie op de cijfers laat CEO Ralf Weber weten: “Het eerste kwartaal van 2015/2016 wordt gemarkeerd door het belangrijke ‘Fit4Growth’ programma dat we in februari geïntroduceerd hebben. We hebben met grote vastberadenheid de afzonderlijke maatregelen gelanceerd en zijn nu gefocust op de complexe taken. We streven ernaar om de eerste tastbare resultaten in het volgende kwartaal te kunnen presenteren aan ons publiek, de medewerkers en business partners.”

Het retailsegment (het core segment van Gerry Weber) zag een expansiegerelateerde omzetstijging van 3,4 procent in de eerste 3 maanden van het jaar. Bij een gelijkblijvend aantal winkels daalde de omzet echter met 7,5 procent. De groothandel omzet daalde tot 53,6 miljoen euro, tegenover 86,4 miljoen euro in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Hallhuber zag de omzet met 26 procent stijgen in het eerste kwartaal dankzij de opening van nieuwe winkels. De omzet steeg met 6,9 procent bij een gelijkblijvend aantal winkels. In de eerste 3 maanden droeg Hallhuber 5,1 miljoen euro bij aan het EBITDA van de groep.

Gerry Weber International benadrukt dat de moeilijke marktomstandigheden en ‘interne tekortkomingen uit het verleden’ de omzet- en winstcijfers drukken in de kernsegmenten van het bedrijf. Op 26 februari heeft de Raad van bestuur daarom een herstructureringsprogramma gelanceerd, om de huidige neerwaartse trend te doen stoppen en winst en groei te genereren op lange termijn. Bij de publicatie van de kwartaalcijfers werd dit nogmaals bevestigd.

Voor het komende boekjaar verwacht de Raad van bestuur een jaaromzet tussen de 890 miljoen euro en 920 miljoen euro. Hallhuber zal daar een groot deel aan bijdragen: tussen de 180 miljoen euro en 190 miljoen euro.

Het herstructureringsprogramma zal wel nieuwe kosten met zich meebrengen. De groep verwacht dat de buitengewone lasten en afschrijvingen in totaal zo’n 36 miljoen euro zullen kosten, wat de bottom line van Gerry Weber Group in de komende 18 tot 24 maanden zal beïnvloeden. Voor het komende jaar verwacht het bestuur een EBIT van tussen de 10 miljoen euro en 20 miljoen euro, wat vooral te danken is aan de bijdrage van Hallhuber.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN