• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Grote modeketens genoemd in nieuw rapport over uitbuiting van kledingarbeiders in Pakistan

Grote modeketens genoemd in nieuw rapport over uitbuiting van kledingarbeiders in Pakistan

Door Rachel Douglass

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Werknemers protesteren in Pakistan voor gezondheids- en veiligheidsmaatregelen. Credits: Labour Behind the Label.

In een nieuw rapport van de solidariteitsgroep voor kledingarbeiders Labour Behind the Label wordt een groot aantal grote modeketens beschuldigd van het schenden van de mensenrechten in hun Pakistaanse toeleveringsketens.

Het rapport, dat is opgesteld in samenwerking met mensenrechten advocatenkantoor Global Rights Compliance, bevat details over retailers die " regelmatig minimumlonen schenden, buitensporige werktijden afdwingen, gezondheids- en veiligheidsproblemen negeren en compensatie voor gewonde en omgekomen werknemers vermijden".

Fabrieken van Gap, Adidas, Asda, H&M, Marks & Spencer, Puma, Levi's, Primark, Boohoo en Zara-eigenaar Inditex bleken allemaal in te kopen bij leveranciers die in het rapport worden genoemd, ondanks het feit dat de bedrijven allemaal beweren dat ze sociale audits uitvoeren.

Uit de bevindingen bleek dat fabrieken arbeiders uitbuiten door ze "op minder formele manieren in dienst te nemen om risico's te verminderen en kosten te besparen", waardoor meer dan een derde van de ondervraagden minder dan het minimumloon verdiende.

Er werd ook bezorgdheid geuit over gezondheid en veiligheid, waarbij een arbeider in een fabriek die levert aan Europese merken in het rapport werd geciteerd met de volgende woorden: "Onze werkplek is niet erg veilig. Door het katoenstof en de dampen kunnen werknemers moeilijk ademhalen. Overlockmachines zijn in dit opzicht bijzonder slecht."

"Een arbeider overleed, maar de dokter werd gevraagd om de werkomstandigheden niet als doodsoorzaak te vermelden. Zijn familie kreeg geen enkele schadevergoeding."

Onder andere Adidas, Inditex en Boohoo genoemd in nieuw rapport over uitbuiting van kledingarbeiders

Labour Behind the Label merkte op dat de aankondiging komt op een moment dat Pakistan te maken heeft met massale inflatie, wat gevolgen heeft voor arbeiders onderaan de toeleveringsketens die volgens de organisatie ‘het hardst worden getroffen door een uitholling van hun koopkracht’.

De organisatie gaf verder aanbevelingen voor modemerken om de rechten van kledingarbeiders te handhaven, waaronder het installeren van klachtenmechanismen die door werknemers worden aangestuurd, het ondertekenen van het Pakistaanse Akkoord en het oprichten van commissies tegen intimidatie.

In een verklaring bij het rapport zei Lara Strangways, hoofd bedrijfs- en mensenrechten bij Global Rights Compliance: "De bevindingen in dit rapport moeten merken dringend wakker schudden en laten zien dat ze ernstig tekortschieten in hun due diligence-processen om schendingen van mensenrechten en arbeidsrechten bij het maken van hun producten op te sporen."

"Sociale audits slagen er niet in om schendingen op te sporen en zijn duidelijk niet geschikt voor het beoogde doel. Merken moeten dringend hun inkoopbeleid heroverwegen en met de arbeidersbeweging in gesprek gaan over passende oplossingen."

"Als ze dat niet doen, is het slechts een kwestie van tijd voordat we een nieuwe ramp zien, waarbij zij een rol zouden hebben gespeeld."

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited.UK en is vertaald door Sylvana Lijbaart.

Labour Behind the Label
Mensenrechten
Pakistan
Toeleveringsketen