• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Hoe de UPV Textiel bijdraagt aan een duurzame toekomst voor de textielindustrie

Hoe de UPV Textiel bijdraagt aan een duurzame toekomst voor de textielindustrie

PARTNER CONTENT
Door Partner

bezig met laden...

Scroll down to read more
Business
Credits: Pexels via Weee Nederland

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de textielindustrie, die daardoor voor grote uitdagingen staat. Een van de belangrijkste ontwikkelingen op dit gebied is de regeling Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) Textiel. Deze regeling maakt producenten verantwoordelijk voor het gehele proces van hun textielproducten, van productie tot recycling. Dit vraagt om een omslag in denken en doen, waarbij producenten worden aangemoedigd duurzamere keuzes te maken en actief bij te dragen aan een circulaire economie.

Wat houdt de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor textiel in?

De UPV-regeling verplicht producenten om al bij het op de markt brengen van textiel bij te dragen aan de inzameling, recycling en verwerking van textielafval. Hiermee worden zij verantwoordelijk voor de volledige levenscyclus van hun producten. Een producent is iedere onderneming die beroepsmatig textielproducten op de markt brengt, ongeacht de gebruikte verkooptechniek. Het doel is om de milieubelasting van textielproductie en -consumptie te verlagen door afval te verminderen, hergebruik te stimuleren en recycling te ondersteunen.

Welke verplichtingen hebben producenten?

Producenten moeten zich registreren bij het nationale producentenregister en regelmatig rapporteren hoeveel textielproducten zij op de markt hebben gebracht. De regeling is op dit moment van toepassing op kleding, bedlinnen, tafellinnen en huishoudlinnen, en de rapportage gebeurt per productcategorie. Op basis van het aantal en het gewicht van de verhandelde producten wordt een bijdrage berekend, waarmee wordt bijgedragen aan de inzameling en duurzame verwerking van afgedankte textielproducten.

Dit vraagt om een goed georganiseerde administratie en een uitgebreide productdatabase. Zo is het van belang om per textielproduct details bij te houden die relevant zijn voor de rapportage.

Producentencollectieven om bij aan te sluiten

Producenten kunnen ervoor kiezen hun verantwoordelijkheden individueel of collectief te organiseren. Aansluiten bij een collectief biedt echter verschillende voordelen, zoals lagere kosten, gedeelde administratieve lasten en toegang tot gezamenlijke recyclingnetwerken. In Nederland zijn er drie producentencollectieven met elk hun eigen werkwijzen en doelen. Het is aan te raden om in gesprek te gaan met de verschillende collectieven om te bepalen welk collectief het best past bij de bedrijfsfilosofie.

Weee Nederland ontzorgt

Het voldoen aan de UPV Textiel is sinds juli 2023 een verplichting in Nederland en zal in de komende jaren in steeds meer EU-landen gelden. Compliant worden en blijven brengt veel administratie met zich mee; Weee Nederland kan hierbij adviseren en bezit de kennis en ervaring om bedrijven middels consultancydiensten efficiënt en optimaal te ondersteunen. Dankzij onze service heb je voor alle UPV-gerelateerde zaken één aanspreekpunt: wij handelen alles af met de partners, ook in andere landen.

Op deze manier kost het voldoen aan de eisen van de UPV producenten zo min mogelijk tijd, zodat zij hun aandacht en energie kunnen richten op de kernactiviteiten van hun bedrijf.

Waarom is de UPV Textiel een verplichting?

De regeling is geïntroduceerd om producenten te stimuleren verantwoordelijkheid te nemen voor hun producten, niet alleen tijdens de productie maar ook na de verkoop. Dit is een belangrijke stap richting duurzaamheid omdat het bedrijven aanmoedigt om de gehele levenscyclus van hun producten in overweging te nemen.

Hoewel sommige producenten de regeling als een last beschouwen, biedt deze ook kansen. Door aan de verplichtingen te voldoen, kunnen bedrijven zich onderscheiden als duurzaam merk. Consumenten zijn steeds meer op zoek naar merken met een positieve impact, en naleving van de UPV kan bijdragen aan een sterke merkreputatie. Bovendien creëert de regeling een gelijk speelveld: de kosten worden naar rato verdeeld over alle partijen die textielproducten op de markt brengen. Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid wordt in de EU al langer toegepast op verschillende productgroepen, zoals elektrische apparaten en verpakkingen. Weee Nederland heeft jarenlange ervaring met het namens producenten uitvoeren van de benodigde registraties en rapportages. We lichten onze dienstverlening graag toe! Kijk voor meer informatie op de website.

OVER WEEE NEDERLAND
Lees meer over Weee Nederland op de bedrijfspagina
Circular Fashion
Duurzaamheid
Recycling
Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid
UPV
Weee