• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Kort gedingen kosten V&D al een miljoen euro

Kort gedingen kosten V&D al een miljoen euro

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Metropop, Komen Vastgoed, Mondia Investments… De rechtszaken waar V&D de afgelopen weken mee te maken kreeg zorgen ervoor dat het warenhuis een stuk minder bespaart dan aanvankelijk de bedoeling was. Door de kort gedingen werd het warenhuis gedwongen om de afgesproken huurprijzen te betalen en liep daarmee een besparing van ruim een miljoen euro mis. Dat meldt RTL Z.

Afgelopen dinsdag betaalde het warenhuis ‘onder protest’ de huur voor de panden in Heerlen en Sittard aan huureigenaar Metropop. Voor het pand in Den Bosch wordt de uitspraak van de rechter uiterlijk volgende week woensdag verwacht. Metroprop-directeur Van de Mortel laat aan RTL Z weten nog wel te onderhandelen over een oplossing voor de Bossche vestiging. “Daarin heb ik echter weinig fiducie. Gezien de voorstellen lijkt V&D te vinden dat het de taak van de verhuurders is om het warenhuis te redden.”

Eerder al moest V&D aan de eigenaar van de winkel in Hengelo de volledige huur betalen. De faillissementsaanvraag die was aangevraagd door Komen Vastgoed werd afgewezen, maar V&D moest wel beloven de volledige huur te betalen als het warenhuis de andere rechtszaken zou verliezen. Verwacht wordt dat de huur voor het pand in Goes daarom ook zal worden betaald. De vierde verhuurder, Pasadi, heeft geen rechtszaak aangespannen en onthoudt zich van commentaar.

De vier verhuurders tekenden het eerder opgestelde ‘huurakkoord’ niet, waarin 24 miljoen euro moest worden bespaard. Samen bezitten ze zes winkels van V&D. Het warenhuis betaalde echter ook minder huur aan deze verhuurders, zoals afgesproken met de andere pandeigenaren in het akkoord. Mondia startte daarop een kort geding, en ook Metropop voor het filiaal in Den Bosch. Voor de winkels in Heerlen en Sittard begon Metropop een bodemprocedure.

De verwachte huurbesparing tussen februari en juli bedraagt nu niet meer 24 miljoen euro, maar minder dan 23 miljoen, blijkt uit onderzoek van RTL Z. Maar V&D geeft de strijd niet op; het warenhuis gaat bij de verloren kort gedingen in beroep. Als V&D nu wel gelijk krijgt, wil het ook de volledig betaalde huren terugvorderen.

V&D