Michael Kors uit de gratie

Aandelen in het Amerikaanse modelabel Michael Kors kelderden woensdag met bijna 25 procent nadat bleek dat de vergelijkbare omzet in het vierde kwartaal 5,8 procent was gedaald. De marktkapitalisatie van het bedrijf daalde daarmee van 12,37 miljard dollar (11,36 miljard euro) naar 9,11 miljard dollar (8,37 miljard euro).

Investeerders waren gewend geraakt aan een vergelijkbare omzetgroei van ruim 20 procent per kwartaal, maar Wall Street had de bui had al langer zien hangen en maakte zich zorgen om de harde groei van het populaire merk.

De vergelijkbare omzet daalde in Noord Amerika, de grootste markt van Kors, met 6,7 procent, terwijl analisten nog een stijging van 3 procent hadden verwacht.

Te hard van stapel

Waar deskundigen allang voor waarschuwden, komt nu uit. Kors groeide te hard, en moet daarmee de exclusiviteit van het merk inboeten. In de afgelopen 12 maanden opende het merk 121 nieuwe winkels, waarmee het in totaal 526 filialen telde. Dit vertegenwoordigt een groei van 30 procent in slechts een jaar, en een verdubbeling in twee jaar tijd. Uit de dalende vergelijkbare omzetcijfers blijkt dat de winkels van elkaar’s omzet snoepen.

De nettowinst steeg in het vierde kwartaal met 13,4 procent naar 182,6 miljoen (167,7 miljoen euro) of 78 cent per aandeel, terwijl de netto omzet met 17,8 procent groeide naar 1,08 miljard dollar (992 miljoen euro). Analisten hadden echter een groei van 91 procent per aandeel verwacht. Hoewel naar verwachting, was de omzetgroei het traagst sinds de beursgang van Michael Kors eind 2011.

Michael Kors voorzitter en CEO John Idol zei dat de vergelijkbare omzetdaling te maken had met minder omzet in de winkels in Noord Amerika, een daling van de horlogedivisie in Noord Amerika, afgenomen toerisme en de negatieve gevolgen van vertragingen in verzendingen van schoenen, damesmode en kleine lederwaren naar aanleiding van stakingen aan de West Kust van de Verenigde Staten.

Michael Kors uit de gratie

Volgens Idol zullen de wisselkoersen, al enige tijd een probleem voor internationale modebedrijven, dit boekjaar problematisch blijven. Ook zei hij dat de omzetdaling van horloges zou aanhouden. CFO Joseph B. Parsons voegde daaraan toe dat kosten dit jaar zullen stijgen als gevolg van gunstige contracten die dit boekjaar aflopen, waardoor de prijs van goederen zal stijgen.

Daarbij blijkt dat bedrijfsinventarissen met 21,8 procent zijn gestegen, terwijl de omzet met slechts 17,8 procent is gestegen. Het overschot zal hoogstwaarschijnlijk in de opruiming verkocht moeten worden, hetgeen de winstmarges verder zal aantasten.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN