• Home
  • Nieuws
  • Business
  • MS Mode vraagt faillissement aan in België

MS Mode vraagt faillissement aan in België

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

De Belgische tak van MS Mode gaat faillissement aanvragen. De activiteiten van de Belgische MS Mode worden niet overgenomen bij de doorstart die curatoren Frits Kemp en Cees de Jong begin september hebben aangekondigd. Dat heeft MS Mode bekendgemaakt.

Op 8 september maakten de Nederlandse curatoren bekend dat MS Mode in Nederland en een aantal andere landen een doorstart maakt, na het eerdere faillissement. De oud eigenaar, Coolinvestment onder leiding van retailondernemer Roland Kahn, nam het bedrijf over samen met GA Europe, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het herstructureren van retailbedrijven. De partijen werken momenteel aan nieuwe plannen om de overgenomen bedrijfsdelen van MS Mode weer financieel en operationeel gezond te maken.

De Belgische tak was echter geen onderdeel van de overname door GA Europe en Coolinvestment. “Dit noodzaakt de raad van bestuur van MS Mode België NV om eerdaags het faillissement aan te vragen in België. Het management betreurt het voor klanten, medewerkers, leveranciers en partners dat deze stap moet worden genomen,” laat MS Mode België weten in een persbericht.

MS Mode heeft 46 winkels in België. Er staan zo’n 220 banen op de tocht. “Binnen afzienbare tijd moet meer duidelijk worden over de toekomst van MS Mode in België. Het is niet uitgesloten dat MS Mode in aangepaste vorm in België aanwezig blijft,” zegt MS Mode België. Verdere berichtgeving volgt na overleg met de curatoren. De website en webshop van MS Mode België waren even ‘offline’ op de dag dat het nieuws bekend werd.

Doorstart MS Mode zonder België, Duitsland en Frankrijk

Zowel de BV’s in België, Duitsland als Frankrijk zijn niet betrokken bij de Nederlandse doorstart. Dat betekent dat de besturen van de bv’s zelf moeten beslissen of het verantwoordelijk is om de activiteiten door te zetten.

Curator De Jong stelt tegenover Nu.nl dat ‘de ondernemingen ontzettend afhankelijk zijn van de Nederlandse organisatie’. Het Nederlandse bedrijf doet immers de ontwerpen, inkoop en levering van voorraden. Vanuit de boedel van de Nederlandse tak zullen echter geen voorraden meer naar België, Duitsland en Frankrijk gaan. "Dat betekent dat ze qua voorraad droog komen te staan,” zegt De Jong tegen de nieuwssite.

Of er een doorstart voor België te realiseren valt is nog niet duidelijk. Er wordt wel gekeken naar een doorstart met een aantal winkels. Daar zou GA Europe ook wel interesse in hebben, denkt de curator, ‘maar het ligt allemaal niet eenvoudig’. De winkels liepen in alle drie de landen al niet goed na het faillissement; in Frankrijk liepen de omzetten terug door het afgenomen consumentenvertrouwen en de terreurdreiging.

Vakbonden maken zich zorgen over faillissement MS Mode België

Belgische vakbonden zijn niet gerust op de afloop. Het is niet duidelijk wat ‘aangepaste vorm’ precies inhoudt. "De directie heeft ons vanochtend verzekerd dat er al een kandidaat-overnemer is. Het zou gaan om dezelfde investeerder als in Nederland, Roland Kahn, die -zichtbaar- liever wacht tot de boot gezonken is om zo procedures zoals de wet-Renault te omzeilen", zegt Yves Flamand van de socialistische vakbond SETCa tegenover De Redactie, die de indruk heeft ‘in een slechte film te zitten’.

Chris Van Droogenbroeck van LBC-NVK stelt tegenover hetzelfde medium dat België geen onderdeel was van de over name ‘omdat de cijfers nog te positief waren voor een faillissement’. "MS Mode pakte het sluw aan. Door de stopzetting van de leveringen werd de omzet in België gedecimeerd zodat er al snel een cashflowprobleem ontstond. De raad van bestuur concludeerde dat de normale activiteiten in België in het gedrang kwamen omdat de leveringen vanuit Nederland zo goed als volledig waren stopgezet,” zegt de vakbond. "De Belgische winkels konden naar verluidt niet op zichzelf blijven bestaan en zagen hun cash wegsmelten bij gebrek aan nieuwe omzet. Nieuwe kredietfaciliteiten bleken niet voorhanden. Een aantal facturen moet per 30 september worden betaald. Voor de lonen van september zou er nog geld zijn." Flamand voegt toe: “Het personeel is bang dat er binnen enkele maanden al een MS Mode bis zal komen: met minder medewerkers, minder winkels en een minder gunstige arbeidsovereenkomst."

Faillissement voor Belgische tak MS Mode

MS Mode vroeg begin augustus uitstel van betaling aan, wat op 11 augustus werd omgezet in een faillissement . Het bedrijf had naar eigen zeggen last van ‘tegenvallende resultaten als gevolg van een negatief sentiment in de modebranche’. Ook speelde de zachte winter mee; er werd minder winterkleding verkocht en dat moest vervolgens met kortingen de deur uit.

MS Mode heeft bijna 400 winkels in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Spanje. In totaal werken er circa 2.300 mensen bij het bedrijf. In Nederland heeft MS Mode 130 winkels, die goed zijn voor 660 banen.

Beeld: Facebook MS Mode

MS Mode