No-deal Brexit kan leiden tot prijsstijging van 11,5 procent van Europese kleding
bezig met laden...
Londen - De prijs van kleding gemaakt in Europa en verkocht in het Verenigd Koninkrijk kan met 11,5 procent stijgen als het land later dit jaar de EU verlaat zonder akkoord, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
Volgens NimbleFins, een website over financiële dienstverlening, zou de prijsstijging - waarbij de prijzen van schoenen uit Europa ook met 4,1 procent zouden stijgen - het gevolg zijn van import die onderworpen wordt aan de tarieven van de World Trade Organization (WTO) opgelegd door een No-deal Brexit situatie.
Andere kledingstukken die eventueel duurder kunnen worden zijn jassen (+12 procent), jurken, overhemden en truien (+12 procent), babykleding (+10,5 tot 11 procent) en handschoenen en wanten (+8,9 procent).
Momenteel is ongeveer een derde van de Britse kledingimport en meer dan de helft van de schoenenimport afkomstig uit de EU, waarvan de meeste producten uit Italië, Duitsland en Nederland komen.
CEO van NimbleFins, Erin Yurday, zei in een persverklaring: “Britse consumenten betalen nu meer voor importproducten door de verzwakking van de Britse pond. Als we de EU zonder handelsakkoord verlaten zouden consumenten wellicht 11,5 procent extra moeten neertellen voor hun lievelingskleding uit de EU als gevolg van tarieven.”
Retailers maken zich zorgen over No-deal Brexit
Eerder deze maand schreven ruim 50 Britse retailers, waaronder Harrods, John Lewis Partnership, Marks en Spencer, Debenhams en River Island een open brief naar de nieuwe kanselier Sajid Javid waarin zij aandrongen op het herstel van een “gebroken bedrijfsbelastingensysteem”. In de brief, die door het British Retail Consortium gecoördineerd werd, waarschuwden de retailers dat een No-deal Brexit “aanzienlijke druk” zou zetten op bedrijven die al worstelen met een zwaar retailklimaat.
In maart bleek uit onderzoek dat de Britse luxesector tot 6,8 miljard pond aan export zou kunnen verliezen als gevolg van een No-deal Brexit. Gegevens van het internationale adviesbureau Frontier Economics, in opdracht van handelsvereniging Walpole, suggereerden dat tot 20 procent van de luxe export van het land verloren zou kunnen gaan als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat zonder akkoord.
Het Verenigd Koninkrijk zou aanvankelijk de EU op 29 maart 2019 verlaten. De terugtrekkingsovereenkomst werd echter tot drie keer toe afgekeurd door parlementsleden. Na een eerste verlenging tot 12 april 2019 werd de datum van vertrek opnieuw uitgesteld tot 31 oktober 2019.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op FashionUnited UK. Bewerkt en vertaald naar het Nederlands door Wendela van den Broek.
Foto: Terje Sollie, Pexels