• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Omzet Inditex groeit flink in Q1

Omzet Inditex groeit flink in Q1

Business

Door Anne Buis

10 jun. 2015

Inditex, het moederbedrijf van Zara, heeft in het eerste kwartaal de omzet met bijna 17 procent zien groeien tot 4,4 miljard euro. De omzet in winkels en online in lokale valuta steeg met 13 procent. Dat heeft het Spaanse bedrijf bekend gemaakt.

De brutomarge van de omzet kwam uit op 59,4 procent, ten opzichte van 58,9 procent vorig jaar. De EBITDA steeg met 22 procent en de EBIT was 25 procent hoger dan vorig jaar.

In het eerste kwartaal, van februari tot en met april, steeg de winst met 28 procent tot 521 miljoen euro. Volgens Inditex waren de resultaten te danken aan de zwakke euro, die voor goede resultaten buiten de eurozone zorgde. Maar ook zonder de zwakke euro werd er op alle markten een stijging van de verkopen gezien.

Vooral het aantal nieuwe winkels zorgde voor meer omzet. In het afgelopen jaar kwamen er 350 winkels bij, die samen ook voor meer dan 8.500 nieuwe banen hebben gezorgd. In het eerste kwartaal werden er nieuwe winkels geopend op maar liefst 27 markten. In totaal zijn er nu 6.746 winkels op 88 markten. Inditex laat weten binnenkort webwinkels te openen in Hongkong, Taiwan en Macao, nog voor het herfst-/winterseizoen begint.

Aan het eind van het jaar zullen de medewerkers zo’n 10 procent van de jaarlijkse groei van de nettowinst ontvangen, dat is afgesproken in een speciaal profit-sharing plan.

Op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op 14 juli zal de Raad van bestuur een dividend van 0,52 euro per aandeel voor boekjaar 2014 voorstellen, wat in totaal neerkomt op 1.619 miljoen euro. Nils. S. Andersen zal zich niet verkiesbaar stellen als bestuurslid, en de Raad van bestuur zal de benoeming van José Luis Durán voorstellen ter goedkeuring.