Onderzoekers ontdekken groenere manieren om denim te verven
bezig met laden...
Wetenschappers aan de Technische Universiteit van Denemarken (DTU) hebben nieuwe methoden ontdekt om denim op een groenere manier te verven. De processen leiden tot een vermindering van maar liefst 92 procent van de milieueffecten van het huidige grootschalige gebruik van indigo. Deze bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications op dinsdag.
De onderzoekers van de DTU hebben twee innovatieve technieken ontwikkeld waarbij indican wordt gebruikt, een natuurlijke stof die verwant is aan het veelgebruikte indigo. Beide stoffen komen voort uit dezelfde plantensoort, Indigofera. In tegenstelling tot het traditionele indigo-proces, vereist het gebruik van indican geen schadelijke chemicaliën zoals natriumdithioniet.
De wetenschappers introduceerden een proces genaamd "indoxylglycosyltransferase", gebruikt in combinatie met de plant Polygonum tinctorium. Dit proces kan op industriële schaal indican produceren. Door deze indican op twee manieren te verwerken, met enzymen en met licht, slaagden ze erin een duurzaam verfproces te demonstreren. Bij de lichtgestuurde methode gebruikten ze verschillende lichtbronnen. Te weten: LED-licht, natuurlijk licht en een gloeilamp om de indigo beter aan de stof te laten hechten.
In het onderzoek benadrukken de onderzoekers van de DTU dat lasers potentieel hebben in de denimindustrie om duurzaamheid te bevorderen. Ze concluderen dat de nieuwe processen milieuvriendelijk en kosteneffectief zijn, wat wijst op een duurzamere benadering van denim verven zonder agressieve chemicaliën.
De onderzoekers wijzen erop dat de moderne denimindustrie een belangrijke rol speelt in de wereldeconomie en essentieel is voor de groei van veel ontwikkelingslanden. Helaas heeft de traditionele productiemethode van denim negatieve milieu-impact, waaronder water- en bodemvervuiling. Het onderzoek van DTU biedt inzicht in milieuvriendelijke verwerkingstechnieken voor duurzame denimproductie.