• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Opnieuw teleurstellend H1 voor French Connection

Opnieuw teleurstellend H1 voor French Connection

Door Wendela van den Broek

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Ondanks het krampachtige optimisme van oprichter en topman Stephen Marks, lijkt French Connection zijn draai maar niet te kunnen vinden. Net als vorig jaar leverde het eerste halfjaar wederom ‘teleurstellende’ resultaten op.

De sluiting van een vijftal verlieslatende winkels leidde tot een daling van de groepsomzet van 8,7 procent naar 69,2 miljoen pond (76,6 miljoen euro), terwijl het brutoverlies op 7,9 miljoen pond bleef hangen. Een lichte verbetering van de retailomzet kon niet genoeg compenseren voor de dalende groothandel- en licentieactiviteiten.

De retailomzet werd omhoog gedreven door een groei van de vergelijkbare omzet van 6,5 procent in de Britse thuismarkt en in Europa, in wat het bedrijf een ‘moeizaam klimaat’ noemt. Dit was te danken aan de positieve reacties op de voorjaarscollectie 2016.

De sluiting van diverse winkels in het afgelopen jaar heeft echter geen gunstig effect gehad op de volume van de omzet. Het aantal vierkante meter is teruggebracht, waardoor de algehele omzet met 2,3 procent is gedaald. En er staan nog meer sluitingen op de planning in alle markten waar French Connection actief is.

De omzet uit groothandelsactiviteiten kreeg een flinke klap te verduren. Deze daalde met bijna 17 procent, terwijl de operationele winst uit licenties met 20 procent kelderde. Dit was mede het gevolg van het faillissement van een Amerikaanse licentiehouder van schoenen.

De kaspositie, met 7,7 miljoen pond in het zwart, was bijna gehalveerd (+15 miljoen pond in 2015).

Mogelijke overname enige redding voor French Connection?

Ruim een week geleden meldde de Britse krant The Sunday Times dat het bedrijf mogelijk zou worden overgenomen. Potentiëlele kapers, waaronder vermogensbeheerder Neuberger Berman, lagen volgens de krant op de loer. De markt slaakte een collectieve zucht van opluchting en de koers schoot met 20 procent omhoog. Geen van de partijen heeft op het bericht gereageerd.

Het is niet de eerste keer dat geruchten over een mogelijke overname de ronde doen. French Connection lijdt al jaren verlies en minderheidsaandeelhouder Gatenmore (het Britse bedrijf heeft een aandeel van 8 procent in de modegroep) riep het modebedrijf vorige maand al op om verlieslatende winkels sneller te sluiten. Wellicht zou een private equity bedrijf de nodige verbeteringen kunnen doorvoeren.

Ondanks, of misschien vanwege dit bericht, is Marks optimistisch over de vooruitzichten. Hij liet weten dat de eerste zes weken van het tweede halfjaar positief waren geweest, met een herstel van bestellingen vanuit de groothandel en een goede verkoop van de voorjaarscollectie. Ook gaat het merk, ondanks de vele winkelsluitingen, begin volgend jaa twee nieuwe winkels openen in Londen en Manchester.

French Collection waarschuwde dat de resultaten van de tweede helft vooral afhankelijk zullen zijn van het verloop van de kerstperiode.

In het kort

Totale omzet

69,2 miljoen pond

Bruto verlies

7,9 miljoen pond

Operationele winst

2,4 miljoen pond
  • Mogelijke overname door investeerders
  • Winkelsluitingen moeten verlies stelpen
foto:
French Connection