Overnamegeruchten Burberry door anonieme grootaandeelhouder

De berichten over een onbekende grootaandeelhouder bij het luxelabel Burberry heeft voor onrust gezorgd. Volgens de Financial Times heeft een anonieme investeerder al bijna 5 procent van de aandelen in handen.

Burberry heeft naar verluidt hulp in geschakeld om de overnamepoging af te slaan. Zo zou het Britse modehuis haar financieel adviseurs van adviesboektiek Robery Warshaw hebben ingeschakeld om de mysterieuze investeerder te vinden. De bank HSBC, die het aandeel in bewaring heeft, wil de identiteit van de aandeelhouder niet bekendmaken. Vorige maand meldde de HSBC dat een onbekende partij het belang aan het opbouwen was. Op 4 maart liet de bank weten dat het belang tot minder dan 5 procent was afgenomen.

De anonieme investeerder zou met het toenemende belang binnen het modehuis druk willen uitoefenen op Burberry, omdat de marktkapitalisatie in het afgelopen jaar flink is gedaald. De omzet van Burberry daalde vorig jaar met 27 procent. Dat komt door de dalende vraag in de belangrijkste markten van het merk in Azië, met name China en Hongkong. Ook dit jaar verwacht Burberry dat de resultaten lager zullen uitvallen. Daarom heeft het modehuis de bonussen ingeperkt, worden winkels verkleind en zijn de producten onder een label gebracht.

“De slechte financiële prestaties, gecombineerd met zorgen bij beleggers over het management, maken de onderneming een aantrekkelijk doelwit voor zowel branchegenoten als activistische beleggers,” schrijft analist Zuzanna Pusz, van de Londense Berenberg Bank. In het afgelopen jaar daalde de prijs van de aandelen van Burberry met 25 procent, en anders dan andere luxegoederenbedrijven heeft Burberry geen familie-aandeelhouders. Daarnaast behoort het niet tot een conglomeraat, wat het bedrijf eveneens een gemakkelijk overnamedoelwit maakt. Een bron dichtbij het bedrijf laat aan Fashionmag weten dat alles nauwlettend in de gaten wordt gehouden, maar dat er geen formeel overnamebod is geweest.

In financiële kringen heeft het nieuws voor wilde speculaties gezorgd. Zo vermoeden sommige analisten dat een concurrent, de Franse luxegoederenconglomeraat LVMH of de Amerikaanse lederwarenspeciallist Coach achter de anonieme aandeelhouder zou zitten. Anderen denken dat het om een financiële partij of private investeerder gaat, die meer invloed op de strategie van het bedrijf wil. Sommige experts wijzen er ook op dat er nog geen bewijs is dat de anonieme investeerder daadwerkelijk van plan is om Burberry over te nemen.

De geruchten hadden wel invloed op de London Stock Exchange; de speculaties werden goed ontvangen. De aandelen stegen met ongeveer 5 procent, van 63 pence tot 1434 pence. Momenteel bedraagt de beurswaarde 6,4 miljard pond, wat neerkomt op 8,2 miljard euro.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN