• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Overzicht: Winkelketens die recentelijk failliet gingen

Overzicht: Winkelketens die recentelijk failliet gingen

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Business|UPDATE

Een aantal grote retailers is in de eerste helft van 2016 over de kop gegaan en uit de Nederlandse winkelstraat verdwenen. Maar ook vorig jaar gingen gevestigde namen als V&D, Macintosh Retail Group failliet. FashionUnited presenteert een overzicht van winkelketens die in 2015 en 2016 over de kop gingen.

In de foto’s van de winkelketens vind je interactieve tags. Ga met je muis over de tags om de bijbehorende informatie te lezen.

MS Mode

MS Mode kreeg op 5 augustus uitstel van betaling voor de holding en de Nederlandse werkmaatschappij. Op 10 augustus volgde het officiele faillissement. Frits Kemp van Fort Advocaten (Amsterdam) en Cees de Jong van Van Benthem & Keulen (Utrecht) zijn aangesteld als curatoren. Het bedrijf vroeg uitstel van betaling aan wegens ‘tegenvallende resultaten als gevolg van een negatief sentiment in de modebranche’. Er werd al langer gewerkt aan een doorstart; in de periode voor de surseance zijn er al diverse gesprekken gevoerd met geïnteresseerde partijen om MS Mode (of onderdelen) over te nemen.

Britain Group Nederland

Britain Group Nederland is dinsdag 26 juli failliet verklaard door de rechtbank in Gelderland. De vijf winkels werden per direct gesloten. De winkelsluitingen waren het gevolg van moeilijke omstandigheden waar de detailhandel mee kampt.

McGregor Fashion Group

De McGregor Fashion Group krijgt op 10 juni uitstel van betaling, 28 juni volgt het faillissement. De toekomst van de failliete McGregor Fashion Group is onzeker, maar dan, op 15 juli wordt bekend dat McGregor Fashion Group een doorstart maakt als de Doniger Fashion Group. De doorstart wordt financieel ondersteund door de aandeelhouders Marcel Boekhoorn, Jeroen Schothorst, Ben Kolff en NIBC Bank. Binnen zes tot twaalf maanden na de doorstart wil McGregor zijn 45 winkels van Adam Brandstore verkocht hebben. Voor de filialen van Gaastra en McGregor worden franchisenemers gezocht. 123 oudgedienden moeten op zoek naar een nieuwe baan.

Front Runner

Sneakerketen Front Runner is op 28 juni failliet verklaard. Het faillissement van het bedrijf met twaalf winkels en een webstore is vrijdag 24 juni uitgesproken door de rechtbank in Noord-Holland. Front Runner, dat 26 jaar bestaat, kreeg vorig jaar september een forse tegenslag te verwerken die ten grondslag ligt aan de huidige problemen van het bedrijf. Curator Rocco Mulder van Pot Jonker Advocaten onderzoekt de mogelijkheden voor een doorstart.

Cora Kemperman

Damesmodeketen Cora Kemperman vraagt begin juni faillissement aan. Marjolein Oonk-Pallandt van Lawwise Advocaten is aangesteld als curator. Er komt geen doorstart voor modeketen Cora Kemperman; het is niet gelukt om een doorstart te realiseren. De winkels zijn inmiddels gesloten.

Brova: Houtbrox, Duthler en Purdey

Modeketen Houtbrox wordt 18 april officieel failliet verklaard. Moederbedrijf Brova verkocht nog voor het faillissement kledingketen Purdey, die met 22 winkels overging naar O&C Investments.Dat werd echter teruggedraaid door de rechter.

De 24 filialen van Houtbrox worden in mei overgenomen door het Limburgse familiebedrijf Berden Mode & Wonen, samen met het Belgische Shopinvest. Een week worden al elf filialen doorverkocht aan Van Uffelen Mode.

Naast Houtbrox vindt Purdey onderdak bij de oprichters van het damesmodebedrijf. Samen met de familie Berden, de familie Van Hout en een aantal Purdey leveranciers hebben de oprichters Neel en Tim Wolters de aandelen verworven van Purdey Mode B.V., die 22 vestigingen telt.

Overzicht: Winkelketens die recentelijk failliet gingen

Boots Shoes

Boots Shoes moet de deuren sluiten van zijn winkels in Amsterdam en Arnhem. Ook de webshop gaat offline. De schoenenketen werd 14 april failliet verklaard door de rechtbank in Noord-Nederland. Of er gewerkt wordt aan een doorstart is niet duidelijk. De webshop is momenteel nog gesloten.

USG: Perry Sport en Aktiesport

Aktiesport, Perry Sport en moederbedrijf USG werden op 23 februari failliet verklaard. Het Britse JD Sports heeft de sportketens voor 26,5 miljoen euro overgenomen. Vermoedelijk blijven er zo’n 30 winkels van Perry Sport en eveneens 30 winkels van Aktiesport over na de doorstart. Een aantal vestigingen zal eveneens verder gaan onder de naam JD Sports. De Nederlandse ketens gaan deel uitmaken van dochteronderneming Sports Unlimited Retail.

Kennedy

Op 27 januari 2016 werd Kennedy-Au Bon Marché B.V., de eigenaar van 22 dameskledingwinkels in de regio´s Zuid-Holland en Zeeland, door de rechtbank failliet verklaard. Inmiddels is bekend dat er geen doorstart komt. Het is niet gelukt om een overnamekandidaat te vinden. Naar de oorzaak van het faillissement wordt nog onderzoek gedaan. Volgens retaildeskundige Paul Moers is de aanhoudende druk op de modesector de reden van het faillissement van Kennedy. “In 2010 leverde deze branche in Nederland nog een totaalomzet van 550 miljoen euro op, maar in 2015 was dit bedrag gezakt tot een kleine 100 miljoen euro. Dan weet je eigenlijk al genoeg.”

Overzicht: Winkelketens die recentelijk failliet gingen

V&D

Het doek is gevallen voor V&D. Nadat het warenhuis in december 2015 failliet werd verklaard werkten de curatoren hard aan een doorstart. Cool Investments en Hudson’s Bay hadden interesse in de winkels van V&D, maar uiteindelijk kon er toch geen doorstart worden gerealiseerd. Na een korte heropening van de 62 filialen voor een liquidatieverkoop zijn alle vestigingen van de warenhuisketen nu definitief gesloten.

Op 9 juni werd bekend dat het merk V&D is verkocht aan drie retailondernemers: Roland Kahn, Jaco Scheffers en Ronald Zetten. Ze willen het merk online nieuw leven inblazen, maar denken ook na over een terugkeer van V&D in de winkelstraten. Van Zetten, die eerder leiding gaf aan Hema, zal de dagelijkse leiding krijgen van ‘het Nieuwe V&D’.

Macintosh

Op 30 december 2015 vroeg Macintosh faillissement aan bij de rechtbank van Maastricht. In eerste instantie werd het faillissement alleen uitgesproken voor Macintosh Retail Group, maar kort daarna gingen ook dochterbedrijven Dolcis, Manfield, Invito, Scapino en Brantano over de kop. Voor de overname van Scapino en Brantano werd snel overeenstemming bereikt, voor de overige vijf winkelformules van Macintosh, Manfield, Invito, Steve Madden, Dolcis en Pro Sport, was minder interesse. De verkoop van de formules heeft in totaal 51 miljoen euro opgeleverd en bijna de helft van Macintosh-personeel kon zijn baan houden. Bij Scapino en Manfield bleef het meeste personeel behouden, bij Invito vielen de meeste ontslagen. Invito heeft inmiddels een nieuwe eigenaar; de merknaam van het bedrijf is overgenomen door de Nederlandse damesmodeketen Le Ballon.

Het Belgische Brantano maakt eveneens een doorstart dankzij Brantnew, een samenwerkingsverband tussen R&S Retail, FNG Group en de familie Torfs. Er worden 100 winkels worden overgenomen door R&S Holding

Door de beperkte investeringen en hoge kosten is Macintosh in de problemen gekomen, wat ten koste ging van de aantrekkelijkheid van de winkels, stellen de curatoren.

Overzicht: Winkelketens die recentelijk failliet gingen

Telstar Sport & Fashion

Op 26 augustus 2015 vroeg Telstar Sport & Fashion faillissement aan. De sportmodeketen had net een reorganisatie achter de rug -waarbij winkels in Almelo, Dedemsvaart, Nijverdal en Amersfoort werden gesloten-, maar dat mocht niet baten. Te hoge schulden hebben uiteindelijk tot het faillissement geleid. Een maand later kwam er een doorstart; het Rotterdamse Daka Sport kocht de voorraad, inventarissen en merken van Telstar over voor drie miljoen euro.

Overzicht: Winkelketens die recentelijk failliet gingen

Van Dalen Footwear

Schoenenketen Van Dalen Footwear BV ging op 13 juli 2015 op de fles. De keten werd samen met moederbedrijf Ardenberg BV en zusterbedrijven Dr Adam’s Footwear BV, Bitter BV, Schoonen Schoenen (Jan Jansen) BV en Dica Footwear BV (DiCapolavori) failliet verklaard. Curator Marc van Zanten wijt het faillissement aan de crisis. Enkele dagen later kwam er goed nieuws: Yari Holding liet weten twaalf winkels van Van Dalen over te nemen.

Overzicht: Winkelketens die recentelijk failliet gingen

Geddes & Gillmore

Door aanhoudende verliezen is het modeketen Geddes & Gillmore niet gelukt om overeind te blijven; op 23 april 2015 werd het bedrijf failliet verklaard door de rechtbank in Den Bosch. Volgens advocaat Robbert Roeffen van Van Iersel en Luchtman Advocaten waren de cijfers het afgelopen jaar dramatisch. Maanden voor het faillissement sloot de keten al een aantal vestigingen, waardoor er ten tijde van het faillissement nog maar 7 filialen over waren. In september 2015 volgde een online executieveiling van Geddes & Gilmore’s intellectuele eigendomsrechten. In 2013 ging Geddes & Gillmore ook al over de kop, toen realiseerde United Fashion Group nog een doorstart.

Overzicht: Winkelketens die recentelijk failliet gingen

Miss Etam en Promiss

Etam Groep Retail vroeg op 9 april 2015 uitstel van betaling aan en werd twee weken later officieel failliet verklaard. De winkels van Miss Etam en Promiss bleven tijdens de onderhandelingen over een mogelijke doorstart geopend. Helaas mochten de onderhandelingen voor Promiss niet baten; de 70 winkels van de Promiss-formule verdwijnen. Voor Miss Etam was er wel goed nieuws; R&S Retail realiseerde een doorstart voor bijna honderd winkels.

De merknaam Promiss bleef wel bestaan. Eigenaar R&S wilde de naam Promiss nog wel kunnen gebruiken voor andere concepten, zoals een online winkel of shop-in-shops. 14 juli wordt de terugkeer van Promiss in de winkelstraat aangekondigd. De webshop van de modeketen is ook live. Ambitie is om zo snel mogelijk een vijftigtal verkooppunten van Promiss te hebben: eind augustus staat de winkelteller op 31.

Schoenenreus

Schoenenreus werd op 29 januari 2015 failliet verklaard door de rechtbank in Den Bosch. Een maand later werd de schoenenketen overgenomen door CA Global Partners en GA Europe. Zij betaalden 5 miljoen euro voor het bedrijf. Het was niet de eerste keer dat schoenenketen Schoenenreus failliet verklaard werd; eerder werd een faillissement uitgesproken in 2013.

House of Shoes

Slechts 2 dagen voor het faillissement van Schoenenreus, ging een andere Nederlandse schoenenketen failliet: House of Shoes. Door de splitsing van het bedrijf in verschillende vennootschappen werd een succesvolle doorstart volgens curator Olaf Poorthuis bemoeilijkt. Na het faillissement ontstond discussie over de voorraad; verschillende partijen claimden eigendomsrecht, waardoor het niet mogelijk was om de boedel aan een separaat geïnteresseerde partij te verkopen. Toch kwam de doorstart er; in juli maakte het bedrijf achter House of Shoes bekend zich voortaan alleen te richten op orthopedische schoenen. Het was overigens niet de eerste keer dat House of Shoes failliet werd verklaard; in 2012 gebeurde dit ook al. Toen volgde een doorstart met de helft van de winkels.

Thom Broekman

Familiebedrijf Thom Broekman werd op 15 januari 2015 failliet verklaard. In 2014 boekte moederbedrijf Profoss Nederland een groot verlies van 1 miljoen euro, wat volgens het Financieele Dagblad tot het faillissement leidde. In Utrecht maakten 3 vestigingen een doorstart onder het bewind van oud-directeur Thom Broekman zelf. Ook de winkels in Haarlem en Bussum werden overgenomen, evenals de filialen in Woerden, Nieuwegein en Wageningen. Voor de overige winkels viel het doek.

Overzicht: Winkelketens die recentelijk failliet gingen

Taft

De Nederlandse schoenenketen Taft werd op 12 januari 2015 failliet verklaard door de rechtbank in Amsterdam. Een maand later werden 4 vestigingen overgenomen door Nelson Schoenen. Het bedrijf heropende zelf ook nog 3 vestigingen en de webshop.

Overzicht: Winkelketens die recentelijk failliet gingen

Faillissement
Macintosh
modeketens
V&D
winkelketens