• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Personeel McGregor overweegt rechtszaak wegens leeftijdsdiscriminatie

Personeel McGregor overweegt rechtszaak wegens leeftijdsdiscriminatie

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Personeelsleden van het doorgestarte McGregor, maar ook vakbond CNV, overwegen naar het College van de Rechten van de Mens te stappen wegens leeftijdsdiscriminatie. Dat meldt de Volkskrant.

De aanleiding voor de mogelijk juridische stappen zijn de gedwongen ontslagen na de doorstart. Oorspronkelijk zouden er zeker 500 van de 800 banen behouden blijven, maar deze week bleek dat er 377 medewerkers kunnen blijven. Opvallend is dat een groot deel van de oudere medewerkers dat moet vertrekken en worden ingeruild voor goedkope en jonge uitzendkrachten.

Volgens curator Marc van Zanten wordt het ‘faillissement en de doorstart zorgvuldig afgewikkeld’. De prioriteit ligt bij het binnenhalen van zoveel mogelijk geld voor de failliete boedel en behoud van werkgelegenheid. “Het is aan de nieuwe eigenaar om te bepalen wie hij in dienst neemt. Maar een bedrijf gaat niet zomaar failliet en dus kan niet iedereen weer in dienst worden genomen,” licht de curator toe aan de krant.

Eerder deze maand werd er een doorstart van McGregor Fashion Groep gerealiseerd onder de nieuwe naam Doniger Fashion Group. Opvallend is dat de oude aandeelhouders weer de nieuwe eigenaar zouden worden van het modebedrijf. Curator van Zanten benadrukt dat de oud-eigenaren pas in beeld kwamen nadat andere overnamekandidaten een te laag overnamebedrag boden.

Met de doorstart zullen de merken McGrgeor en Gaastra een doorstart maken, waarin de focus ligt op online en enkele winkels. Zo worden er franchisers voor de winkels gezocht en gaan de 45 Adam Brandstore-winkels in de verkoop. Er is echter kritiek: volgens vakbond CNV is het vooral een ‘verkapte bezuiniging’. Via de doorstart en reorganisatie komt een deel van het personeel op straat te staan, die daarbij de opgebouwde rechten kwijt is.

Volgens CEO Joep van Straten kon het schrappen van banen niet anders. “We zijn tot de conclusie gekomen dat de winkels, als we het niet doen, onverkoopbaar zijn geworden,” liet hij eerder weten. De medewerkers die hun baan verliezen hebben per e-mail bericht gehad en zij zullen op 9 augustus vertrekken.

Beeld: Facebook McGregor

McGregor