Personeelstekort: 60 procent van retailers krijgt bezetting niet rond
bezig met laden...
Het personeelstekort blijft retailers parten spelen. 3 op de 5 retailers (dus 60 procent) geeft aan de personele bezetting niet rond te krijgen, aldus een ledenpeiling van vereniging INretail. De peiling werd eerder deze zomer gedaan, zo vertelt een woordvoerder van INretail aan FashionUnited.
Uit de peiling komt naar voren dat onder andere verkoopfuncties in winkels lastig te vullen zijn. Het beeld dat naar voren komt uit de peiling van INretail staat niet op zichzelf. Zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in augustus dat nog 75 procent van de ondernemers in het algemeen een tekort aan arbeidskrachten ervaart. Ondernemers uit de detailhandel, maar ook in de horeca, ervaren het vaakst een tekort aan personeel, aldus het CBS.
Het belangrijkste gevolg van het personeelstekort is de hogere werkdruk. Dit is echter niet het enige effect. Eerder deze zomer werd gemeld dat het aantal arbeidsconflicten op de werkvloer toeneemt. Zo zijn er conflicten over loonsverhogingen en arbeidsvoorwaarden maar ook over concurrentiebeding als een werknemer besluit weg te gaan. In 2022 werd daarnaast al door de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde gewaarschuwd dat de personeelstekorten voor een hoger risico op overspannen werknemers zorgt.
- Bedrijfsartsen waarschuwen voor overspanning door personeelstekorten
- INretail lanceert actieprogramma: “Arbeidsmarkt komende vijf jaar grootste uitdaging voor retail”
- CBS: Personeelstekort neemt af, maar ruim 75 procent ondernemers ervaart nog tekort
- Krappe arbeidsmarkt leidt tot meer conflicten op de werkvloer
- Personeelstekort, werven en roosters vol krijgen: Zo gaan deze modebedrijven ermee om