• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Prijzen uitzendbranche stijgen, omzet hoger dan voor coronapandemie

Prijzen uitzendbranche stijgen, omzet hoger dan voor coronapandemie

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Business

Met het groeiende personeelstekort worden in mkb-ondernemingen regelmatig uitzendkrachten ingezet. Beeld: Pexels

De prijzen voor arbeidsbemiddeling, uitzendbureaus en personeelsbeheer zijn in het eerste kwartaal van 2022 aanzienlijk gestegen. De prijzen lagen 5,6 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2021, zo meldt het CBS.

De prijzen in de uitzendbranche stijgen al een tijd: ook voor de coronacrisis lag het groeipercentage al rond de vijf procent. Begin 2021 doken de groeipercentages even omlaag, maar sinds het derde kwartaal van 2021 lopen deze weer snel op.

De omzet ligt inmiddels flink hoger dan voor de coronacrisis. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2019 draaide de uitzendbranche 16 procent meer omzet.

In mei rapporteerde het CBS al een ‘uitzonderlijke banengroei’ bij uitzendbureaus. In het eerste kwartaal kwamen er 57 duizend werknemersbanen bij, een stijging van 7,6 procent. Volgens het CBS ging het om de ‘grootste toename in de afgelopen 26 jaar’.

Nu de arbeidsmarkt steeds krapper wordt, maken ondernemers regelmatig gebruik van uitzendkrachten. Gisteren publiceerde de Kamer van Koophandel (KvK) de resultaten van een onderzoek waaruit bleek dat een derde van de mkb’ers die op zoek is naar nieuw personeel momenteel uitzendkrachten of zzp’ers inzet.

Arbeidsmarkt
CBS
Centraal Bureau voor de Statistiek
Personeel
Workinfashion