Suitsupply onderhandelt over 130 miljoen euro extra

Suitsupply is met verschillende partijen in gesprek over een extra financiering van 130 miljoen euro. De investeringen zijn bedoeld om de activiteiten in de Verenigde Staten, Azië en Europa en de online winkel uit te breiden. Dat laat oprichter en CEO Fokke de Jong weten aan het Financieel Dagblad.

Een van de partijen waar Suitsupply’s De Jong mee om tafel zit, is ABN Amro Participaties Fund. Er waren vorige week al berichten dat De Jong een deel van zijn aandelen zou verkopen aan het private-equity bedrijf, en nu blijkt dat ABN Amro Participaties Fund 25 miljoen euro beschikbaar stelt in ruil voor cumulatief preferente aandelen. Topman De Jong stelt dat het financieringsinstrument goed bij een snelgroeiende onderneming past; de investering geeft Suitsupply meer financieringsruimte en geeft ABN Amro een aantrekkelijk rendement. Het betekent overigens niet dat het zeggenschap van Suitsupply niet in handen komt van ABN Amro Participaties Fund, benadrukt De Jong. “Dat is en blijft volledig in handen van Fokke de Jong Holding en het management.”

“Op dit moment zijn de onderhandelingen nog gaande, zowel met ABN Amro als met de ACM,” zei De Jong vorig week nog tegen Quote. Een woordvoerder van de bank voegde toe: “ABN Amro Participaties investeert in kansrijke Nederlandse ondernemingen, waarvan Suitsupply er eentje is. Wij hebben inderdaad de intentie om te investeren, maar wachten momenteel op het onderzoek van de ACM.”

Suitsupply onderhandelt over 130 miljoen euro extra

ABN Amro Participaties Fund investeert 25 miljoen euro in Suitsupply

De overige 105 miljoen euro krijgt Suitsupply uit een zogeheten unitranche, een constructie die nog niet zo bekend is Nederland. Bij een unitranche dragen meerdere partijen een lening bij, maar er is slechts een contract met één voorwaardenpakket en één rentevoet. HIG Capital is de partij die de financiering arrangeert. Verschillende partijen zoals pensioenfondsen doen mee aan de unitranche. “Wij zijn een van de eerste die er in Nederland voor kiezen,” aldus De Jong in het Financieel Dagblad.

Suitsupply haalt 130 miljoen euro op dankzij unitranche

Het groeigeld van 130 miljoen euro is bedoeld voor een verdere expansie, met name in Europa, Azië en de Verenigde Staten. “'Na Singapore en Shanghai openen wij binnenkort vestigingen in Seoul en Peking. Daarnaast komen er dit jaar tien nieuwe locaties in de Verenigde Staten en Canada bij,” zegt De Jong in de krant. De flagshipstore in Shanghai ging afgelopen juli open. De rest van het groeikapitaal wordt geïnvesteerd in uitbreiding van de online activiteiten, die volgens de oprichter goed zijn voor 30 procent van de omzet.

Suitsupply onderhandelt over 130 miljoen euro extra

In oktober werd bekend dat CEO de Jong weer 100 procent van de aandelen van Suitsupply in handen heeft. Hij kocht de drie medeaandeelhouders Jeroen Schothorst, Ben Kloff en Marcel Boekhoorn uit, die samen een aandeel van 33 procent bezaten. Het bedrag voor de uitkoping is niet bekend gemaakt. “Als je 150 procent van je energie er instopt, dan is het logisch om samen met het management 100 procent van het bedrijf te bezitten,” verklaarde De Jong.

Voor de kapitaalinjectie van 130 miljoen euro leende Suitsupply al een bedrag van 35 miljoen euro bij de Amerikaanse investeerder H.I.G.Whitehorse, om de management buy-out te kunnen financieren. Het bedrag van 35 miljoen euro wordt geleend door middel van een zogeheten PIK lening. Het geld was naast de uitkoping van de aandeelhouders ook bedoeld om de volgende groeifase en internationale expansie te ondersteunen.

Suitsupply onderhandelt over 130 miljoen euro extra

In 2014 steeg de omzet van Suitsupply tot 160 miljoen euro, een stijging van 30 procent. In 2015 bedraagt de omzet ongeveer 170 miljoen euro, en deze zal volgend jaar waarschijnlijk richting 200 miljoen euro gaan. Op dit moment is het label in bijna 70 winkels in bijna 15 landen te koop, onder andere in Mexico, China, de Verenigde Staten en diverse landen in Europa.

Beelden 2-4: Facebook Suitsupply


 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN