• Home
  • Nieuws
  • Business
  • TJX Companies winstprognose stelt teleur

TJX Companies winstprognose stelt teleur

Door Wendela van den Broek

bezig met laden...

Scroll down to read more

Ondanks de verhoging van de winstprognose voor het lopende boekjaar en een beter dan verwacht resultaat voor het tweede kwartaal, daalde de koers van de Amerikaanse discountretailer TJX Companies met bijna 6 procent.

Het moederbedrijf van warenhuis Marshalls, TK Maxx en HomeGoods zei dat het voor dit jaar een winst van 3,39 tot 3,43 dollar per aandeel verwachtte, hoger dan aanvankelijk verwacht maar minder dan de 3,50 dollar per aandeel die Wall Street had voorspeld.

Het bedrijf zei dat salarisverhogingen een ongunstig effect op de winst per aandeel zouden hebben, alsmede de kracht van de Amerikaanse dollar. TJX genereert zo’n 23 procent van zijn omzet in het buitenland.

De winst steeg ondertussen in het tweede kwartaal naar 562,1 miljoen dollar (500,1 miljoen euro) of 84 cent per aandeel, vergeleken met 549,3 miljoen dollar vorig jaar. De omzet steeg met 7 procent naar 7,89 miljard dollar (7,02 miljard euro), terwijl de vergelijkbare omzet met 4 procent groeide. Analisten verwachtten een nettowinst van 81 cent per aandeel en een omzet van 7,86 miljard dollar.

Het bedrijf heeft grote groeiplannen. Topman Ernie Herrman zei dat TJX van plan is het aantal verkooppunten uit te breiden van 3,675 naar 5.600. Daarvan zouden bijna 1.400 in Noord-Amerika openen en nog eens 500 winkels in Europa en Australië. Ook hoopt hij de omzet met 10 miljard dollar te verhogen naar ruim 40 miljard dollar. Een tijdschema hiervoor werd niet gegeven.

TJX Companies
TK Maxx