• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Top 10 rijkste mensen uit de modewereld H1 2016

Top 10 rijkste mensen uit de modewereld H1 2016

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

De waarde van de wereldwijde mode-industrie wordt geschat op 3 triljoen dollar (2,7 triljoen euro). Daarmee is de mode-industrie een van de belangrijkste sectoren wereldwijd. Hoewel de aandacht vaak uitgaat naar de ontwerpers achter de labels, zijn de rijkste mensen uit de mode vaak degenen die de zakelijke kant van het bedrijf behartigen. FashionUnited heeft de vermogens van miljardairs en miljonairs uit de modewereld bestudeerd en nagerekend en zette de tien rijkste mensen uit de modewereld van de eerste helft van 2016 op een rij. We keken ook naar de wijzigingen in de Top 10 in vergelijking met het lijstje van vorig jaar.

Geen tijd om het complete artikel te lezen, maar wel benieuwd naar de Top 10? Bekijk dan de 10-seconden versie: de interactieve grafiek.

Opvallend is dat bijna elk lid van de Top 10 Rijkste mensen in de mode zijn vermogen zag dalen in de eerste helft van 2016. De belangrijkste redenen zijn ongunstige wisselkoersen en de druk van de financiële en aandelenmarkt door de economische onzekerheid in de wereld. Zo waren er zorgen over de Chinese en Hongkongse markten, de Brexit en de zwakke euro. Aan het begin van december 2015, tijdens de publicatie van het jaaroverzicht, was de totale nettowaarde van de Top 10 nog 292,7 miljard dollar. Een half jaar later is dat bedrag flink afgenomen. Begin juni was de totale nettowaarde met 38,3 miljard dollar gedaald tot 254,5 miljard dollar. Dat komt neer op een daling van 13 procent.

Top 10 rijkste mensen: bijna alle vermogens dalen in H1 2016

Armancio Ortega, de grote man achter Inditex, staat nog steeds op de eerste plaats maar zag zijn nettowaarde van 76,3 miljard dollar teruglopen tot 70,1 miljard dollar. Dat was vooral het gevolg van verschillen in wisselkoerscorrecties en de vlakke groei van Inditex. Zijn bedrijven verloren 6 miljard dollar in waarde. Een andere opvallende verschuiving is die van Phil Knight, mede-oprichter en voormalig CEO van Nike. Hij daalde in de top 10 van de derde naar de vijfde plaats. Door ongunstige wisselkoersen daalde zijn vermogen van 27,5 miljard dollar naar 23,4 miljard dollar. De enige uitzondering op de dalende vermogens is die van Axel Dumas en de familie Hermès; hun vermogen steeg met 400 miljoen dollar tot 27,4 miljard dollar.

Nieuwkomers in de Top 10 zijn Francois Pinault en familie van luxeconglomeraat Kering, die een half jaar geleden nog op de elfde plaats stonden. Net als de andere leden uit de Top 10 zag ook Pinault zijn vermogen teruglopen, in dit geval van 13,3 miljard dollar tot 11,2 miljard dollar. Maar de eigenaren van Chanel, Alain en Gerard Wertheimer zagen hun vermogen rap afnemen van 18,5 miljard dollar in december 2015 tot 10,6 miljard dollar in juni 2016. Hierdoor vallen ze met hun nieuwe vermogen net buiten de Top 10 en komen ze uit op de elfde plek.

De familie Brenninkmeijer van C&A is de enige Nederlandse partij die een plaats heeft in de Top 10. Hoewel hun vermogen terugliep van 26,5 miljard dollar naar 25 miljard dollar wisten ze wel een plek op te schuiven naar de vierde plaats.

Bekijk hier het overzicht van de Top 10 Rijkste mensen in de mode-industrie in het eerste halfjaar van 2016:

In december 2015 zag de Top 10 er zo uit:

Beeld: Nike, Inditex, Kent Wang/Flickr

Top 10
Top 10 rijkste mensen uit de modewereld