• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Top 10 rijkste mensen uit de modewereld van 2015

Top 10 rijkste mensen uit de modewereld van 2015

Door May-Anne Oltmans

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Met een geschatte waarde van 1,7 triljoen dollar (1,6 triljoen euro) is de mondiale mode-industrie één van de belangrijkste sectoren voor de wereldeconomie. Voor de meest succesvolle bedrijven uit de modewereld is een omzet van enkele miljarden euro´s per jaar dan ook geen zeldzaamheid. Wat betekent dit voor de mensen die bij deze grote bedrijven aan het roer staan? In de media wordt vaak aandacht besteed aan bekende ontwerpers van modemerken, maar de rijkste mensen uit de modewereld zijn uiteindelijk vaak degenen die zich over de zakelijke kant van het bedrijf ontfermen. FashionUnited bestudeerde de lijst met miljardairs die Forbes publiceert, en zette de tien rijkste mensen uit de modewereld van dit jaar op een rij.


Geen tijd om het hele artikel te lezen, maar wel benieuwd naar de top 10? Klik hier voor de 10-seconden-versie: de interactieve grafiek geeft het antwoord.

1. Amancio Ortega

Voor Inditex-oprichter Amancio Ortega zal 23 oktober 2015 ongetwijfeld de boeken ingaan als een bijzondere dag. Op deze dag was de Spaanse zakenman volgens Forbes namelijk voor even de rijkste man ter wereld. Ortega had op dat moment een vermogen van 79 miljard dollar (72,5 miljard euro). Inmiddels wordt het vermogen van Ortega geschat op 76,3 miljard dollar (70 miljard euro), waarmee hij niet langer de nummer één van de wereld is maar wel de lijst van rijkste mensen uit de modewereld van 2015 aanvoert. Het bedrijf dat hij in 1975 samen met zijn toenmalige echtgenote Rosalia Mera oprichtte omvat acht merken die bij meer dan 6.000 winkels in 86 landen worden verkocht.

2. Bernard Arnault

Het vermogen van LVMH-CEO Bernard Arnault is ruim twee keer zo klein als dat van de nummer één uit de lijst, namelijk 35,5 miljard dollar (32,3 miljard euro). De Fransman staat sinds 1989 aan het roer bij luxeconcern LVMH dat eigenaar is van maar liefst 70 merken uit verschillende sectoren, waaronder Louis Vuitton, Givenchy en Fendi. Daarnaast is Arnault eigenaar van investeringsbedrijf Groupe Arnault, waarmee hij tevens 46,5 procent van de aandelen van LVMH bezit. Naast mode investeert de Fransman ook graag in technologie, en kan de Groupe Arnault onder andere Spotify, Netflix en Viagogo aan de lijst van investeringen toevoegen.

3. Phil Knight

Nike’s mede-oprichter en voormalig CEO Phil Knight neemt met een vermogen van 27,5 miljard dollar (25,1 miljard euro) de derde plaats in op deze lijst. Tijdens zijn studie bedrijfskunde kreeg hij de opdracht een verslag te schrijven over het opstarten van een klein bedrijf, en na zijn afstuderen besloot hij die plannen in de praktijk te brengen. Hij benaderde zijn voormalige coach, Bill Bowerman, en richtte samen met hem Blue Ribbon Sports op: het merk dat in 1972 officieel zou worden gelanceerd onder de naam Nike. Wat begon met het importeren van sneakers uit Japan groeide in ruim drie decennia uit tot een van de grootste sportmerken ter wereld. Voor het oprichten van Nike moest Knight naar verluidt 500 dollar (456 euro) van zijn vader lenen, en inmiddels heeft de Amerikaan bewezen dat dit waarschijnlijk een van de slimste beslissingen ooit moet zijn geweest voor zijn vader.

4. De familie Bertrand Puech

Als telg uit de familie die het luxemerk Hermès in 1837 oprichtte, heeft Bertrand Puech zich tijdens zijn hele leven nooit zorgen hoeven maken over geld. Het bedrijf dat in 1837 door Thierry Hermès werd opgericht als zadelmerk, is tegenwoordig één van de grootste luxe modemerken ter wereld. Het vermogen van Puech en zijn familie wordt geschat op 27 miljard dollar (24,6 miljard euro). Het bijzondere aan het Franse bedrijf is dat de familie van de oprichter altijd zeer nauw betrokken is gebleven bij het bedrijf. Zelf was Puech van 1997 tot 2005 adjunct directeur van de afdeling Human Resources, waarna hij werd benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur van het bedrijf tot hij in 2012 aftrad. Daarnaast richtte hij in 2011 H51 op: de holding die twintig jaar 59 procent van de aandelen van Hermès bezit en enkel wordt bestuurd door erfgenamen. Op deze manier garandeert Puech dat de afstammelingen van Hermès hun zeggenschap en aandeel in het bedrijf de komende jaren zeker behouden.

5. De familie Brenninkmeijer

In 1841 begonnen de Duitse broers Clemens en August Brenninkmeijer met het verhandelen van linnen in de Friese plaats Sneek. De broers deden goede zaken, en openden in 1861 het eerste filiaal van C&A. Inmiddels telt het bedrijf meer dan 1.500 winkels in heel Europa, en mogen de Brenninkmeijers zich met een vermogen van 26,5 miljard dollar (24,3 miljard euro) in zowel Duitsland als Nederland één van de rijkste families noemen. Behalve C&A is het bedrijf ook eigenaar van vastgoedinvesteerder Redevco en private equity bedrijf Begral. De drie bedrijven vallen onder Cofra Holding AG: het bedrijf dat de familie in 2001 oprichtte.

6. Stefan Persson

De vader van Stefan Persson, Erlin Persson, opende in 1947 de kledingwinkel Hennes in het Zweedse Västerås. Achttien jaar later kocht hij moderetailer Mauritz, en voegde hij de twee winkels samen tot Hennes & Mauritz. In 1982 verving Stefan Persson zijn vader als CEO van het bedrijf, en onder zijn hoede groeide H&M uit tot een grote internationale speler op modevlak. Na achttien jaar als topman van het bedrijf, droeg Persson het stokje in 1998 over aan zijn zoon Karl-Johan Persson. Stefan Persson is nog wel bestuursvoorzitter bij H&M: een taak die hij al sinds 1979 vervult. Daarnaast bezit hij 28 procent van de aandelen in H&M, wat zijn totale vermogen laat uitkomen op 22,3 miljard dollar (20,4 miljard euro).

7. Leonardo del Vecchio

De eerste keer dat Leonardo del Vecchio in aanraking kwam met zonnebrillenglazen, was toen hij in 1949 op veertienjarige leeftijd begon te werken in een fabriek voor auto- en zonnebrillenglazen. De Italiaan raakt steeds meer geïnteresseerd in glazen en monturen, en besluit met zijn ervaring en een diploma industrieel ontwerpen op zak een eigen bedrijf op te richten. Luxottica ziet het levenslicht in 1961, en richt zich op het maken van onderdelen van zonnebrillen. Tegenwoordig is het bedrijf marktleider op het gebied van zonnebrillen, en is het de licentiehouder voor zonnebrillen van een groot aantal luxemerken. Hieronder vallen onder andere Burberry, Chanel en Prada. Verder is Luxottica onder andere eigenaar van Ray-Ban, Oakley, Sunglass Hut en LensCrafters. Del Vecchio is nog steeds de voorzitter van de Raad van Bestuur van het bedrijf en heeft daarnaast 61,4 procent van de aandelen van het bedrijf in handen met zijn holding Delfin S.a.r.l.. Zijn vermogen wordt geschat op 22,1 miljard dollar (20,2 miljard euro).

8. De familie Tadashi Yanai

Tadashi Yanai is de oprichter en eigenaar van Fast Retailing: het bedrijf dat eigenaar is van verschillende kledingmerken, waaronder Uniqlo en J Brand. De geschiedenis van het bedrijf begint in 1949, als Yanai´s vader Hitoshi Yanai kledingwinkel Ogori Shoji opent. Tadashi Yanai treedt in 1972 in dienst bij het bedrijf als manager, en neemt het bedrijf in 1984 over van zijn vader. In hetzelfde jaar opent de Japanse ondernemer de eerste winkel van Uniqlo: een kledingketen die inmiddels internationaal succes oogst. Yanai is dankzij zijn bedrijf de rijkste man van Japan en nummer acht op de lijst van rijkste mensen uit de modewereld met een vermogen van 20,2 miljard dollar (18,5 miljard euro). Hij bezit momenteel 21,7 procent van de aandelen van Fast Retailing.

9. Alain en Gerard Wertheimer

Wie aan luxemerk Chanel denkt, denkt aan (Gabrielle) Coco Chanel: het creatieve brein achter de luxe kleding en parfums van het merk. De zakelijke kant van het bedrijf werd echter niet door Chanel afgehandeld. Hiervoor werkte ze sinds 1922 samen met de Franse zakenman Pierre Wertheimer, die tevens 70 procent van de aandelen van het bedrijf in handen had en dit later heeft uitbreid tot 100 procent. Tegenwoordig is het bedrijf in handen van Pierre’s kleinzoons Alain en Gerard Wertheimer, wat hen een gezamenlijk vermogen van 18,5 miljard dollar (16,9 miljard euro) oplevert. Gerard staat momenteel aan het hoofd van de horloge-afdeling van het merk, terwijl zijn broer de rol van bestuursvoorzitter op zich heeft genomen.

10. De familie Michael Otto

Met een vermogen van 16,8 miljard dollar (15,4 miljard euro) van is Michael Otto de hekkensluiter van de lijst met rijkste modemensen van 2015. Otto’s vader Werner Otto is de oprichter van de Otto Group. Wat in 1949 begon als een kleinschalig postorderbedrijf voor schoenen, is in ruim 60 jaar uitgegroeid tot een internationaal bedrijf dat eigenaar is van meer dan 100 bedrijven uit verschillende sectoren. Bekende voorbeelden zijn onder andere moderetailers Bon Prix en Heine. Otto begon zijn carrière bij het bedrijf van zijn vader in 1971, toen hij als directielid de verantwoordelijkheid kreeg over de Merchandise Textile Division. Tien jaar later werd hij aangesteld als CEO van de Otto Group, totdat hij in 2007 de overstap maakte naar het voorzitterschap van de Raad van Bestuur: een positie die de eigenaar van het bedrijf tot op de dag van vandaag vervult.

Foto´s: Scoutnetworkblog, Freshmag.com, Helendunncounseling.com, Tw.mensuno.asia, Parismatch.com, Bizjournals.com, Shopkaart.nl, Alfakanal.se, Huffingtonpost.it, Quotesgram.com, Bloomberg.com en Michael-Otto.info.

Top 10
Top 10 rijkste mensen uit de modewereld