• Home
  • Nieuws
  • Business
  • V&D denkt zelf ook aan faillissement

V&D denkt zelf ook aan faillissement

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Het wordt een spannende week voor warenhuis V&D. Dit weekend werd er nog bericht dat V&D’s toekomst ‘aan een zijden draad hing’ en vandaag blijkt dat het warenhuis zelf ook ernstig rekening houdt met een einde van V&D. Dat blijkt uit een brief die het warenhuis dit weekend naar zijn verhuurders stuurde.

In de brief vraagt de V&D opnieuw om lagere huurprijzen en de vier maanden vrijstelling van huur, die al eerder waren aangevraagd. V&D geeft de verhuurders tot woensdag 4 februari 12.00 uur om akkoord te gaan met de huurvrije periode van vier maanden en de permanente huurverlaging. De toestemming is voorwaardelijk, laat het warenhuis weten.

"Mocht V&D in staat van faillissement worden verklaard of zelf een faillissementsverzoek indienen," laat de V&D in de brief weten, dan is de toestemming van tafel. Daaruit blijkt dat V&D ‘voor het eerst zelf serieus rekening houdt met een scenario waarin het uitstel van betaling krijgt of failliet gaat’, stelt RTL Nieuws. Als het aan het warenhuis ligt, komt er later deze week een gesprek met de verhuurders. "De brief is dezelfde als die van 19 januari," laat Nechemja de Bruijn van IEF Capital in een reactie weten . "V&D voegt nu alleen toe dat Sun bereid is om tientallen miljoenen te investeren, mits de pandeigenaren akkoord gaan met de eisen van V&D."

IEF Capital spant kort geding aan wegens wanbetaling

IEF Capital liet vrijdag weten een kort geding aan te spannen tegen V&D wegens wanbetaling. De huur voor februari moest voor 1 februari binnen zijn, maar werd niet betaald. Twee verhuurders zouden hun geld nog niet binnen hebben, waarbij het gaat om meer dan tien panden en een miljoenenbedrag. IEF Capital heeft daarom een dagvaarding uitgestuurd, waarin het eist om de vier grootste panden waar V&D gevestigd is –Kalverstraat in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Maastricht- te ontruimen. De nieuwe brief die dit weekend is ontvangen, verandert niets aan het kort geding dat voor dinsdag gepland staat, laat IEF Capital weten.

In een verklaring zegt het bedrijf: “IEF Capital heeft een voorstel uitgebracht waarin V&D bepaalde gedeeltes van een aantal winkels voortijdig zou opzeggen, waardoor zij al haar vestigingen (ook die op de prime locations als Amsterdam, Den Haag en Utrecht) tegen lagere huisvestingslasten kan open houden en het personeel kan behouden. Ondanks dat de V&D onderhandelaars tevreden waren over de bereidheid van IEF Capital op zo'n korte termijn positief mee te werken aan het zoeken van oplossingen voor de korte en lange termijn, hebben de aandeelhouders in Amerika besloten hier niet op in te gaan. IEF Capital betreurt dit zeer en ziet derhalve geen andere oplossing dan in een kortgeding ontruiming van haar winkels te vorderen.” V&D laat in een reactie weten teleurgesteld te zijn over de dagvaarding, want de winkelketen dacht nog in de onderhandelingsfase te zitten. Waarnemend directie voorzitter Don Roach: "Het voorstel van IEF konden wij niet accepteren, omdat het een negatief effect zou hebben op de omzet en de winstgevendheid van V&D."

’V&D werkt met hart en ziel aan toekomst’

De banken hebben de geldkraan echter ook dichtgedraaid, meldde de Telegraaf zondag. Toen Sun Capital het warenhuis in 2010 kocht, waren ING, Rabobank en ABN Amro huisbankier, en zij stelden toendertijd bijna 70 miljoen euro beschikbaar. Bij de tegenvallende omzetresultaten werden de kredietfaciliteiten het afgelopen jaar terug geschroefd naar 42,5 miljoen, en in december naar 22 miljoen. Op 23 januari van dit jaar was dat nog maar 9 miljoen. De banken weigeren nog langer bankgaranties te geven, die na 1 februari nog geldig zijn. De V&D verklaarde echter dat ‘de banken kredieten blijven verstrekken en dat de winkel keten in gesprek is over de toekomstige kredietfaciliteit'. "Het gaat om het maken van nieuwe langetermijnkredietafspraken," zegt een woordvoerder van V&D. Onder de druk van de banken heeft V&D eigenaar Sun Capital dit weekend wel een bijstorting van 40 miljoen euro toegezegd, onder de voorwaarde dat de banken ook mee doen.

De afgelopen dagen liet het bedrijf nog weten ‘met hart en ziel aan een toekomst’ voor V&D te werken, laat een woordvoerder aan FashionUnited weten. Zolang de gesprekken gaande zijn, doet het concern geen verdere uitspraken. Waarnemend directie voorzitter Don Roach stelde in de onderhandelingen al wel dat een bijdrage van alle partijen noodzakelijk was: aandeelhouders, banken, verhuurders, leveranciers en medewerkers. Vorige week werd al bekend dat de werknemers niet akkoord gaan met de verplichte loonsverlaging van 5,8 procent. De vakbonden hebben hun steun aan het V&D-personeel toegezegd en er worden stappen naar de rechter voorbereid. Retaildeskundigen voorspellen al langer dat V&D niet meer uitkomt onder een uitstel van betaling of een aanvraag van faillissement.

V&D