• Home
  • Nieuws
  • Business
  • V&D moet volle huur betalen aan verhuurder pand Hengelo

V&D moet volle huur betalen aan verhuurder pand Hengelo

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Warenhuis V&D moet de volle huurprijs betalen voor het winkelpand in Hengelo. Dat heeft de kantonrechter in Enschede besloten in het kort geding dat was aangespannen door verhuurder Mondia Investments.

Mondia Investments was een van de verhuurders die niet mee deed aan de overeenkomst tussen V&D en de meeste verhuurders van V&D-panden. In dat akkoord is afgesproken dat pandeigenaren tijdelijk een lagere huurprijs accepteren, zodat V&D een faillissement kan voorkomen. Hiermee zou 24 miljoen euro bespaard kunnen worden. Mondia Investments heeft deze overeenkomst niet getekend, maar V&D liet de verhuurder wel weten niet de volledige huurprijs te zullen betalen aan het vastgoedbedrijf. Het vastgoedbedrijf spande daarop een kort geding aan.

De kantonrechter oordeelt dat Mondia terecht aanspraak maakt op de door V&D en Mondia afgesproken huurprijs. “Het warenhuis heeft de huurachterstand al erkend en het heeft er alle schijn van dat de totale hoogte van die huurschuld zal op lopen tot circa 150.000 euro. Uiteraard staat dat bedrag niet in verhouding tot de schade die V&D zou kunnen gaan lijden, maar op zichzelf is dat geen criterium. De kern van de zaak ligt bij het feit dat V&D éénzijdig het besluit heeft genomen om de maandelijkse huur van het pand in Hengelo voor vijf maanden meer dan te halveren,” stelt de kantonrechter.

De advocaat van Mondia Investments noemt de uitspraak een ‘voorbode voor de komende rechtszaak tegen de huurkorting’, schrijft de NOS. “De rechter heeft korte metten gemaakt met het standpunt van V&D. Ze kunnen een huurkorting niet zomaar opeisen.”

V&D laat weten ‘teleurgesteld’ te zijn in de uitspraak van de kantonrechter. “V&D heeft kennis genomen van het vonnis en zal dit eerst bestuderen alvorens een beslissing te nemen of hoger beroep wordt ingesteld,” zegt een woordvoerder. De verhuurders die het akkoord over de tijdelijke huurverlaging hebben getekend lieten eerder nog weten dat de overeenkomst niet in gevaar zou komen als Mondia in het gelijk zou worden gesteld.

Kantonrechter: verhuurders V&D hebben recht op huur

V&D stelt in het kort geding dat de positie van het warenhuis zo benard is dat de hulp van verhuurders gezien moest worden als een ‘morele verplichting van iedere verhuurder’. Volgens de kantonrechter heeft een verhuurder echter het recht op de afgesproken huurprijs. "Toegegeven moet worden dat er wellicht een reëel gevaar aanwezig is dat V&D omstreeks juli aanstaande in staat van faillissement moet worden verklaard, hoe triest ook, dat is op zichzelf geen reden om Mondia haar recht op het opvorderen van de maandelijkse huur te ontzeggen en dat als misbruik van recht te bestempelen," aldus de kantonrechter.

Als de rechter de stellingen van V&D zou toewijzen, zou het gevolg kunnen zijn dat andere noodlijdende bedrijven eveneens een toevlucht nemen tot een drastische verlaging van de maandelijkse huur- of hypotheekverplichting. Als andere noodlijdende bedrijven ook op eigen houtje minder huur betalen, dreigt volgens de kantonrechter ‘een juridische chaos’ in Nederland.

Meer rechtszaken voor V&D

Naast het kort geding van Mondia Investments zijn er nog meer rechtszaken tegen V&D aangespannen. Vorige week diende het kort geding van verhuurder Metropop, eigenaar van de V&D-panden in Den Bosch, Sittard en Heerlen. Ook Metropop eist de volledige huur. Komen Vastgoed uit Heerhugowaard en de eigenaar van het V&D-pand in Den Helder ging zelfs nog een stap verder en deed een faillissementsaanvraag bij de rechter, maar dat heeft de Amsterdamse rechter vorige week afgewezen. De rechtbank was van mening dat V&D niet gestopt is met betalen, omdat de huurkorting in een depot wordt gestort. Dat geld kan onder bepaalde voorwaarden alsnog aan de verhuurders worden uitgekeerd. Uit de beschikking van de rechtbank blijkt eveneens dat het warenhuis heeft toegezegd het vastgoedbedrijf te zullen betalen, als V&D de kort gedingen van de andere verhuurders verliest. Verder blijkt uit de schikking dat de verhuurder van de V&D-winkel in Goes ook naar de rechter is gestapt voor het eisen van de volledige huur.

Eerder diende er ook een kort geding over het aangekondigde loonoffer, dat was aangespannen door de vakbonden CNV en FNV. De rechter stelde de vakbonden in het gelijk, maar V&D is nog steeds bezig met een plan om de vaste lasten in te perken door de salarissen in te korten.

V&D