Vlisco zoekt bedrag van 25 miljoen euro
bezig met laden...
Het Helmondse bedrijf Vlisco heeft het zwaar. Het bedrijf, dat bekend staat als leverancier van kleurrijke wax prints voor de Afrikaanse markt, is op zoek naar een bedrag van 25 miljoen euro. Dat melden diverse media.
Vorig jaar vierde Vlisco nog het 170-jarig bestaan van het bedrijf, maar verkeerde toen ook al in moeilijkheden. In de afgelopen twee jaren zijn er bijna driehonderd medewerkers ontslagen in de fabriek in Helmond en het kantoor in Amstelveen. Volgens geruchten willen investeerders er nu de brui aan geven. Het bedrag van 25 miljoen euro zal geïnvesteerd worden in aflossingen, investeringen en rente.
Helmondse Vlisco in financiële moeilijkheden
Het textielbedrijf heeft al langer problemen. Die begonnen met de overname door Actis, een Britse investeringsmaatschappij, in 2010. De nieuwe eigenaar wilde meer productie draaien en voerde deze op, maar dat ging ten koste van de kwaliteit van de luxe wax prints. Gevolg: miljoenen meters textiel dat verspild wordt doordat prints mislukken.
Dan is er ook de politieke en economische crisis in de landen die Vlisco als afzetmarkt heeft. De prijzen voor olie en andere grondstoffen dalen en daardoor liep de vraag naar textiel terug. Vlisco nog een miljoenenbedrag op Afrikaanse banken staan, maar door de onrust in lokale samenlevingen kan het bedrijf daar nu tijdelijk bij.
Als derde is er nog de moordende concurrentie die oprukt. In China worden de luxe wax prints veelvuldig nagemaakt, maar dan in slechtere kwaliteit en voor een lagere prijs. Gezien de omstandigheden in de Afrikaanse landen kiezen klanten dus sneller voor namaak.
Vlisco zoekt miljoenenbedrag
Vlisco werkt al langer aan een oplossing voor de geldproblemen, die met 25 miljoen euro voorlopig beslecht kunnen worden. Zo wil directeur David Suddens (die sinds 2015 aan boord kwam en de problemen moet oplossen, red.) minder afval produceren
Daarnaast heeft Suddens een loonoffer gevraagd aan de zevenhonderd personeelsleden. Zo heeft het bedrijf besloten dan de jaarlijkse CAO-loonsverhoging niet doorgaat en ook komt er een einde aan de eigen beloningssystematiek. Jacob Plat van vakbond FNV liet vorige week aan het Eindhovens Dagblad weten: “Het is voor de mensen duidelijk geworden dat er iets moet gebeuren. Maar we willen de pijn eerlijker verdelen. Het is nog niet duidelijk welk bedrag Vlisco precies wil besparen op loon. Dat wordt nu uitgezocht en daarna kunnen we kijken hoe we dat kunnen behalen door bijvoorbeeld tijd in te leveren.” CFO Leendert van Reeuwijk sprak zijn sympathie uit over de ‘solidariteit onder het personeel’.
Als het lukt om het geldbedrag binnen te slepen, wil Suddens een deel investeren in een betere kwaliteit. Hij wil een nieuw soort katoen invoeren, waar ‘Vliscos’s’ van worden gemaakt. "Ons product is niet goed genoeg. De ontwerpen zijn geweldig, maar de stof moet beter. Wat wij maken staat bekend als het hoogste segment, dus daar moet het product dan ook aan voldoen," laat hij aan de Volkskrant weten.