• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Zwakke resultaten voor Gap Inc in 2015

Zwakke resultaten voor Gap Inc in 2015

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Het Amerikaanse modebedrijf Gap Inc heeft zoals verwacht een zwak jaar achter de rug. In boekjaar 2015 heeft het concern zowel de omzet als de winst zien dalen. Dat heeft het bedrijf onlangs bekendgemaakt.

Lagere inkomsten en marges, negatieve wisselkoerseffecten en herstructureringskosten drukten de winst afgelopen jaar. Hoewel de operationale kosten iets lager waren, kwam het bedrijfsresultaat uit op 1,4 miljard euro, een daling van 26,8 procent ten opzichte van vorig jaar. De nettowinst van Gap Inc daalde met 27,1 procent naar 845 miljoen euro. Dankzij de terugkoop van eigen aandelen wist het bedrijf de daling van de winst per aandeel echter te verlagen. Die bedroeg in 2015 2,06 euro, een daling van 22,3 procent ten opzichte van vorig jaar.

Ook de jaaromzet van Gap Inc daalde afgelopen jaar. De omzet kwam uit op 14,5 miljard euro, een daling van 3,9 procent ten opzichte van vorig jaar. Van alle merken van het bedrijf maakte alleen Old Navy een groei door. Dankzij de opening van een groot aantal nieuwe winkels zag dit kledingmerk de omzet licht stijgen met 0,8 procent naar 6,15 miljard euro. Het merk Gap zag daarentegen een omzetdaling van 6,7 procent naar 5,3 miljard euro, net als Banana Republic, waarvan de omzet met 9,1 procent daalde naar 2,69 miljard euro. De kleinere modemerken van Gap Inc, waaronder Athleta en Intermix, genereerden samen een omzet van 659,53 miljoen euro, 1,9 procent minder dan vorig jaar.

”Met een overgangsjaar achter ons, heb ik vertrouwen in een groei op de lange termijn,” zegt Gap CEO Art Peck in reactie op de resultaten. “Onze merken versterken de verbinding met klanten door middel van digitale, met name mobiele ontwikkelingen die de winkelervaring verbeteren.” Grote sprongen vooruit verwacht het bedrijf echter nog niet. Het management denkt in het huidige fiscale jaar uit te komen op een winst per aandeel van tussen de 2,02 en 2,07 euro.

Foto: Architizer.com

Gap
Omzet