• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • In Beeld: Hubert de Givenchy’s gelijknamige tentoonstelling

In Beeld: Hubert de Givenchy’s gelijknamige tentoonstelling

Door Danielle Wightman-Stone

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur

Het centrum voor Mode en Kant in Calais, Frankrijk heeft een retrospectief geopend over Hubert de Givenchy, gecureerd door de 90-jarige modeontwerper, met outfits gedragen door Audrey Hepburn, voormalig presidentsvrouw Jackie Kennedy en de Hertogin van Windsor, Wallis Simpson.

De tentoonstelling is onderdeel van het cultuurprogramma voor 2017 van het museum en toont tachtig outfits met accessoires die verkregen zijn dankzij privéverzamelaars, de archieven van Maison de Givenchy en museumcollecties, waaronder stukken uit de eigen collectie van het centrum voor Mode en Kant.

Elk stuk in de tentoonstelling, die tot 31 december loopt, is gekozen en gecureerd door Givenchy zelf, om op deze manier de gehele carrière van de couturier te laten zien met daarbij de ontmoetingen die speciaal zijn in zijn leven en zijn ontwerpen hebben vormgegeven.

De focus ligt onder andere op de vrouwen die zijn collectie droegen waaronder actrice Audrey Hepburn, met een aantal vitrines die op haar toegespitst zijn met de jurken die de actrice droeg in twee van haar grootste films, Breakfast at Tiffany’s en How to Steal a Million.

Museum of Lace and Fashion opens Givenchy exhibition

Ook zijn jurken te zien die zijn gedragen door anderen in zijn beroemde clientèle zoals Jackie Kennedy’s geborduurde jurk en opera jas die ze droeg tijdens haar eerste bezoek aan Frankrijk als presidentsvrouw en de outfit die de Hertogin van Windsor droeg tijdens de begrafenis van haar man, evenals items gedragen door gravin Isabelle de Borchgrave d’Altena, de Hertogin van Cadaval en de Markiezin van Llanzol.

Tijdens de opening prees Hubert de Givenchy zijn klanten. “Ze waren mijn vrienden. De perfecte jurk kan alles mogelijk maken in het leven van een vrouw. Het kan geluk brengen. Het is zo fijn om geluk te kunnen geven aan je vrienden,” aldus de ontwerper tegen The Guardian.

Andere belangrijke items zijn de ‘Bettina’ blouse uit zijn eerste collectie in februari 1952, met pofmouwen en zwarte borduursels, een aantal baljurken met kanten borduursels, een rode satijnen jurk en jas en een broekpak met borduursels.

De outfits zijn tentoongesteld naast stukken couture stof, parfums van Givenchy en foto’s die een inzicht geven in de carrière en inspiratie van Givenchy.

Het centrum voor Mode en Kant is gevestigd in een oude negentiende eeuwse kantfabriek en toont het werk van couturiers en bekende jongen ontwerpers zoals Cristóbal Balenciaga, Anne Valérie Hash en Iris van Herpen.

De Hubert de Givenchy tentoonstelling is te bezoeken tot en met 31 december 2017 in het Centrum voor Mode en Kant in Calais.

Foto’s: Centrum voor Mode en Kant

centrum voor mode en kant
Hubert De Givenchy