• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • CEO Paula Schneider vertrekt bij American Apparel

CEO Paula Schneider vertrekt bij American Apparel

Door Esmee Blaazer

bezig met laden...

Scroll down to read more
Mensen

Paula Schneider, de opvolgster van Dov Charney, legt na twee tumultueuze jaren haar functie neer bij American Apparel. Haar vertrek volgt kort op die van Paul Charron, de voorzitter van de Raad van bestuur die nog geen half jaar na zijn indiensttreding besloot op te stappen. Maar het vertrek van Scheider is niet alleen een nieuwe tegenslag voor het bedrijf. In haar ontslagbrief - die werd onderschept door WWD - bevestigt Schneider dat de verkoop van American Apparel in gang is gezet.

"De verkoopprocedure die momenteel aan de gang is voor een deel, of het gehele bedrijf, zal het mogelijk niet toelaten om de maatregelen te treffen die nodig zijn om het plan te laten slagen, en American Apparel trouw te laten blijven aan zijn idealen. Daarom heb ik na serieuze overweging, en met pijn in mijn hart, geconcludeerd dat het tijd is mijn functie als CEO neer te leggen." zo zegt Schneider in haar brief volgens de International Business Times.

Paula Schneider vertrekt volgens WWD op 3 oktober. De functie wordt overgenomen door Chelsea Grayson, geen onbekende van American Apparel. Grayson was al in dienst van het bedrijf toen het faillissement aanvroeg. Grayson bekleedde de functies raadslid en chief administative officer.

Sneider wilde met haar plan American Apparel redden

Schneider trad aan bij American Apparel in 2014. In juni werd American Apparel-oprichter Dov Charney gedwongen te vertrekken bij het Amerikaanse kledingmerk. Zijn gedrag was omstreden; wangedrag, misbruik van bedrijfsfondsen en het lukte hem niet om belastende blogposts te doen stoppen, geschreven voor voormalig werknemers. Schneider nam de positie van Charney over.

Schneider wilde het tij keren bij American Apparel, maar twee maanden na haar aantreden, had Schneider haar eerste gate te pakken. Ze wilde af van het 'porno' imago van American Apparel en liet de online catalogus aanpassen. De modellen hadden eerst tepels en schaamhaar, die liet ze vakkundig wegpoetsen. Maar toen kreeg ze de #Freethenipple-beweging achter zich aan.

In augustus 2015, 1,5 jaar na haar aanstelling is de populariteit van CEO Paula Schneider net zo laag als van American Apparel zelf. Terwijl de CEO naar adviseurs zoekt om het bedrijf te herstructureren in de faillissementsrechtbank om zo de keten te redden, hebben de medewerkers van American Apparel een piñata van Schneider gemaakt.

American Apparel, vraagt in oktober uitstel van betaling aan. Het verzoek om een Chapter 11 procedure werd ingediend bij de faillissementsrechtbank in Delaware. Via een Chapter 11 procedure start het Amerikaanse modelabel een grote reorganisatie, die de gevolgen voor de winkelvloer moet beperken.

En hoewel Schneider bij haar aanstelling aankondigde het tij te willen keren bij het bedrijf, noteerde American Apparel in 2015 een omzetdaling van 15 procent ten opzichte van een jaar eerder.

In januari 2016 stemt de rechter in met het reorganisatieplan van 200 miljoen dollar, waarbij de kledingketen in particuliere handen kwam van een aantal hedge funds waaronder Monarch Alternative Capital. De schuld werd met 230 miljoen verminderd en er kwam 80 miljoen dollar in liquiditeiten vrij. Met de uitspraak leek even een einde aan een pijnlijke periode voor het bedrijf, dat door diverse rechtszaken tegen de omstreden Charney dreigde onder te gaan. Echter, een half jaar na de doorstart, heeft American Apparel de bank Houlihan Lokey in de arm genomen om te kijken naar mogelijkheden om de keten te verkopen. Toen zei een woordvoerster van American Apparel tegen WWD: "Zoals we regelmatig aan werknemers, leveranciers en klanten hebben meegedeeld, evalueren wij voortdurend strategische alternatieven."

Foto: Printscreen website American Apparel

American Apparel