Naam: Hyun Yeu
  • Leeftijd: 38
  • Woonplaats: Amsterdam
  • Opleiding: Business management aan de Universiteit van Sydney en Mode aan de Rietveld Academie in Amsterdam.
  • Bijbaan: “Tekenles geven aan kinderen.”

Wat was het moment waarop je wist: ‘ik wil de modebranche in’?

Toen ik voor het eerst de Gerrit Rietvald Academie binnenstapte. Ik voelde de creatieve energie die er rondhangt en sindsdien ben ik eraan verslaafd.

Wat zie jij als jouw doorbraak?

Mijn eerste show tijdens de Amsterdam Fashion Week. Het was twee dagen nadat ik de Frans Molenaar Award had gewonnen. Een klein begin voor mij als modeontwerper waar ik al zo lang van droomde.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor je uit?

Mijn werkdag begint om kwart over tien met koffie met mijn stagiaires. We hebben het over de collectie en taken voor die dag en de rest van de week. Als iedereen weet wat er moet gebeuren, beginnen we. Na een aantal sigarettenpauzes en vergaderingen is er alweer een dag voorbij. Niets bijzonders dus, gewoon een normale dag voor modeontwerper.

Hoe scheid je werk en privé?

Ik probeer niet in het weekend te werken. Op die manier probeer ik mijn werk en privéleven te scheiden. Maar als de deadline voor de collectie nadert, is het erg moeilijk om niet door te werken.

Wat was het hoogtepunt in je carrière tot nu toe?

Mijn pop-up store in De Bijenkorf eerder dit jaar. Dat is de eerste keer dat ik een bulkproductie heb kunnen doen en een nieuwe, grotere doelgroep hebben kunnen bereiken.

Wat was het beste carriereadvies dat je ooit kreeg?

In mijn laatste jaar op de mode-academie kreeg ik les van Monique van Heist. Toen ze de grote ballon-achtige rok zag die ik ontworpen had, zei ze: ‘Hyun, er is geen enkele vrouw die het leuk vindt om zoiets te dragen’. Ze doelde op het feit dat elke vrouw in die rok een dikke kont zou hebben. Haar advies is nog steeds het uitgangspunt voor mijn collecties: ik wil kleding ontwerpen die mensen graag willen dragen in hun echte leven.

Wat is jouw advies voor mensen die graag jouw baan zouden willen hebben?

Leer van de fouten die je zult maken.

CV

  • 2004: Na zijn studie Business Management in Sydney vond Hyun Yeu een baan bij een bank, maar al snel verruilde hij de burelen voor de klaslokalen van de Rietveld Academie in Amsterdam, waar hij in 2008 afstudeerde.
  • 2009: Nog geen jaar na zijn afstuderen won Yeu de Frans Molenaar prijs en maakte hij zijn debuut op de Amsterdam Fashion Week. Datzelfde jaar liep hij stage bij Viktor & Rolf en richtte hij zijn eigen mannenmodelabel op: Ado Les Scents.
  • 2011: Na nog twee keer showen op de Amsterdam Fashion Week werd Yeu onderscheiden met de Incubator Award tijdens de vierde editie van de Dutch Fashion Awards.
  • 2012: Yeu won naast de award ook professionele begeleiding bij de productie van een capsulecollectie die een maand lang in een pop-upstore in de Bijenkorf in Amsterdam verkrijgbaar was.

Dit artikel is gepubliceerd de ‘Werken in de mode’ special 2012, van het FashionUnited print vakblad.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN