• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Frans Molenaar was ontwerpen nog lang niet beu

Frans Molenaar was ontwerpen nog lang niet beu

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more
Mensen

Hij wilde nog lang niet stoppen met werken. In mei vorig jaar zei hij tegen FashionUnited.nl: "Ik ga rustig door met ontwerpen, ik ben het nog lang niet moe.” En onlangs nog, sprak Frans Molenaar met de Telegraaf over zijn honderdste collectie, die hij dit najaar wilde presenteren. Het moest de kroon op zijn werk worden.

Frans Molenaar was één van de bekendste Nederlandse ontwerpers. Misschien omdat hij naast couture ook niet vies was van commercie. Jarenlang had de ontwerper een samenwerking met C&A. Hij had de Nederlandse modeketen zelf benaderd, want hij wilde een bredere doelgroep bereiken.

Molenaar maakte ook bedrijfskleding: voor de Haagse vuilnismannen, voor het personeel van Albert Heijn, medewerkers van het Rode Kruis, werknemers van Amstel en Heineken. Allen stak hij in een nieuw jasje.

Frans Molenaar verkoos Amsterdam boven Parijs

De couturier begon zijn carrière in Parijs, waar hij stage liep bij Charles Montaigne. Daarna werkte hij voor Guy Laroche en Nina Ricci. Zijn anekdote uit die tijd, over Coco Chanel, is inmiddels bekend. Toen hij een afspraak had met de ontwerpster, was hij wat zenuwachtig en stootte tegen een vrouw aan die Chanels trap kwam afgelopen. Chanel was daar niet blij mee. "Ze snauwde me toe dat ik wel wat voorzichtiger mocht zijn. 'Weet u wel wie dat is, dat is Marlene Dietrich'. Ik ben daarna misschien zeven minuten bij Coco binnen geweest, ze was gewoon gepikeerd," vertelde Molenaar in 2010 aan het tijdschrift AvantGarde.

Molenaar woonde zeven à acht jaar in Parijs - "Daar zag ik de eerste collecties van Yves Saint Laurent" - maar koos uiteindelijk toch voor Nederland. Daar was zijn familie. En hij had de kans hier een bedrijf op te bouwen, met de hulp van een investeerder. In 1967 opende de ontwerper zijn eigen salon, voor zijn modernistische, ambachtelijke en chique mode. Hij had trouwe klanten als Mies Bouwman en Neelie Kroes.

Frans Molenaars prijzen

In 1995 werd hij onderscheiden als ridder in de orde van Oranje-Nassau. Acht jaar later won hij de Max Heijmans-ring, een oeuvreprijs die eens in de twee jaar wordt toegekend.

Zelf riep Molenaar ook een prijs in het leven. In 1996 kwam hij met de Frans Molenaar prijs, voor jonge ontwerpers met couturetalent. De prijs, waaraan een geldbedrag van 10.000 euro is verbonden, moet worden besteed aan de ontwikkeling van de prijswinnaar tot zelfstandig ontwerper of couturier. Ook kon de winnaar rekenen op alle mogelijke steun van de couturier, wat varieerde van verhalen over zijn eigen ervaringen tot een adres voor blinde ritsen of bepaalde stoffen.

Molenaar wilde meer dan honderd collecties

Hoewel de ontwerper nog lang niet wilde stoppen - na zijn honderdste collectie wilde hij gewoon verder gaan - deed hij het de laatste jaren toch wat rustiger aan. In 2013 sloot hij zijn winkel aan de Amsterdamse Jan Luijkenstraat. Stukken verkopen kon net zo makkelijk vanuit huis, vond hij. Ook verruilde hij de grote zaal van het Amstel Hotel in Amsterdam in voor zijn salon, onder zijn woonhuis in de Oranje Nassaulaan in Amsterdam, om zijn nieuwste collecties te tonen.

De couturier is 74 jaar geworden. Donderdag wordt Frans Molenaar in besloten kring begraven, in Amsterdam. Molenaars personal assistant vertelt aan Nu.nl, dat de uitvaart er 'op z'n Frans' aan toe zal gaan. "Met witte wijn en bitterballen. Zoals we dat ook altijd deden tijdens zijn shows."

Frans Molenaar