• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • José Teunissen wordt curator State of Fashion

José Teunissen wordt curator State of Fashion

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen

Het nieuwe mode-evenement State of Fashion, dat de Arnhem Mode Biënnale gaat opvolgen, heeft José Teunissen gestrikt als curator. Zij zal samen met Christine de Baan het evenement vormgeven. Dat werd bekendgemaakt tijdens de lancering van het Fashion & Design Festival Arnhem (FDFA).

“Onze ambitie is om een evenement te realiseren waarvan mensen achteraf zeggen ‘daar werd het al gesignaleerd’ en ‘die hebben gezien wat de toekomst is’,” zegt Teunissen bij de bekendmaking. “We zitten in een ander modegewricht; iedereen denkt na over wat mode kan zijn en wat wel en wat niet werkt. Willen we fast fashion of slow fashion? Moet het internationaal of lokaal zijn? Moet het aan de industrie gelinkt zijn of juist experimenteel? We zullen alle antwoorden gaan verbinden in een thema, maar welk thema dat is ga ik nog niet verklappen. Het gaat in ieder geval over de vraag ‘wat is mode eigenlijk’ en daar gaan we op in.”

Hoewel State of Fashion de opvolger is van de Mode Biënnale zit er volgens Teunissen wel een verschil tussen de twee evenementen. “Wat ik als curator ga doen hangt samen met datgene waar ik altijd door gefascineerd ben en dat zijn de vragen ‘wat is mode’ en ‘wat is specifiek voor deze tijd’. Dat maakt de State of Fashion anders dan de Mode Biënnale.”

State of Fashion: wat is mode eigenlijk?

Architect en ontwerpster Christine de Baan werd al eerder aangesteld als adviseur van State of Fashion. “State of Fashion zal net als modestad Arnhem een platform zijn voor innovatie en experiment. Een keer in de vier jaar komen alle lijnen samen van mensen die nadenken over de toekomst van de modewereld, zowel op het gebied van duurzaamheid als schoonheid. Wat is de rol van de mode? En de rol van de ontwerper en de industrie?” De standplaats voor het festival staat inmiddels vast: Museum Arnhem.

In september lichtte De Baan al toe dat de opzet van het mode-evenement mogelijk klein van opzet wordt. “Het zou ook een evenement op verschillende locaties in de stad kunnen zijn,” legde ze uit aan De Gelderlander.

State of Fashion strikt José Teunissen als curator

José Teunissen is een bekende in de modewereld en heeft een nauwe band met Arnhem. In 2002 begon ze als lector aan de modeacademie ArtEZ Arnhem. In 2008 richtte zij het onderzoeksproject 'nationale identiteit in een geglobaliseerde wereld’ op, in nauwe samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen en de hogescholen Saxion en de HAN. In 2012 werd Teunissen gevraagd om de onderzoeksagenda voor mode voor te zitten. Als het boegbeeld van ‘Click NL | Next Fashion’ ontwikkelde ze een sterk netwerk van onderzoekers en onderwijsinstellingen in de mode- en textielwereld. Ook was ze voorzitter van het bestuur van Fashion en Design Festival Arnhem.

Sinds 1 januari 2016 is Teunissen decaan van de School of Design and Technology aan de London College of Fashion. Daarnaast is ze benoemd tot hoogleraar in de Fashion Theory aan de University of Arts in Londen.

State of Fashion is opvolger Modebiënale Arnhem

Dat Arnhem een opvolger voor de Modebiënnale ging lanceren was al bekend: vanaf 2018 zal er iedere vier jaar State of Fashion worden georganiseerd. Het evenement zal gestroomlijnd worden met de ArtEZ-afstudeershows en het Fashion en Design Festival Arnhem (FDFA). State of Fashion wordt afgewisseld met de Arnhemse beeldtentoonstelling Sonsbeek. Zo staat de stad iedere twee jaar in het teken van cultuur. De evenementen worden organisatorisch samengebracht onder de Stichting Sonsbeek Internationaal, zodat de stad één aanspreekpunt heeft voor beide.

Het nieuwe evenement moet de stad Arnhem, ook na het eindigen van de Mode Biënale, op de kaart blijven zetten. “De stad staat voor groen en innovatie en daar past mode volgens ons heel goed bij,” vertelde Martine Baar, woordvoerder van de gemeente Arnhem, eerder aan FashionUnited. “Die reputatie moet versterkt worden door middel van State of Fashion. Het moet iets spraakmakends zijn, iets wat echt bij de stad hoort.” Het evenement gaat nauw samenwerken met verschillende Arnhemse mode-initiatieven zoals Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ, Fashion & Design Festival Arnhem en modetentoonstellingen in het museum.

De Arnhem Mode Biënnale stopte in 2013 wegens een tekort van 160.000 euro op de begroting na de laatste editie. Het tekort werd toen aangevuld door de gemeente Arnhem, maar die wilde de nieuwe editie van 2015 niet financieren.

Beeld: Modelectoraat/ArtEZ, Anne Buis/FashionUnited

Arnhem
Jose Teunissen
State of Fashion