• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Loewe: kleinzoon van de oprichter overleden

Loewe: kleinzoon van de oprichter overleden

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen

Enrique Loewe Knappe, kleinzoon van de oprichter van het Spaanse luxemerk Loewe, is op 103-jarige leeftijd thuis in Madrid overleden. Dat heeft het modehuis bekendgemaakt.

Knappe vertegenwoordigde de derde generatie van Loewe en was bijna vijftig jaar lang de voorzitter van het bedrijf. Dat stelde hem in staat het label internationaal te ontwikkelen.

Toen Knappe in 1934 directeur werd van Loewe, dat in 1846 door zijn grootvader Enrique Loewe Roessberg werd opgericht, beleefde het Madrileense bedrijf een cruciaal moment voor zijn expansie. De toen 22-jarige Knappe moest het werk overnemen van zijn plotseling overleden vader, waardoor het bedrijf enige tijd was gevestigd in een klein atelier. Pas jaren later werden eigen winkels in Madrid en Barcelona geopend.

De eerste grote winkel onder leiding van Knappe werd in 1939 geopend, net na de Burgeroorlog, in een groot pand aan de Gran Vía in Madrid. Tot op de dag van vandaag is dat het paradepaardje van Loewe. In de jaren zestig begon Knappe met de internationale expansie van het luxemerk, met de opening van vestigingen in Londen in 1963 en tien jaar later ook in Japan, een belangrijke markt voor Loewe.

Later verschenen de eerste samenwerkingen van Loewe met kunstenaars als Vicente Vela, die het iconische anagram van de letter L van Loewe maakte. Ook introduceerde het merk zijn eerste parfums en sjaals. Knappe bleef het bedrijf leiden tot in de jaren ‘80. Sinds 1996 behoort Loewe tot de LVMH-groep en in 2013 werd de Britse ontwerper Jonathan William Anderson aangesteld als creatief directeur van het modehuis.

”Knappe’s werk voor het bedrijf is alomtegenwoordig in zowel de ambachtelijke als de creatieve kant van het merk,” zo verklaart Loewe in reactie op het overlijden van Knappe. Knappe’s zoon, Enrique Loewe Lynch, richtte in 1988 de Loewe Foundation op, een eigen culturele organisatie. Deze wordt nu geleid door Sheila Loewe, de vijfde generatie van de familie.

Loewe