Martin Margiela en Terre Bleue vallen in de prijzen bij Belgian Fashion Awards 2018
bezig met laden...
In Brussel werden voor de tweede keer de Belgian Fashion Awards uitgereikt. Fashion United was erbij en noteerde wie er in de prijzen viel.
Deze keer konden de prijzen opgehaald worden in het iconische gebouw van MAD op de Brusselse Nieuwe Graanmarkt. Ze moeten een bekroning vormen voor de uitzonderlijke creativiteit van modetalenten van eigen bodem. Naast de designer van het jaar, worden ook de ondernemer, de professional, de jonge belofte, het merk en de jonge afgestudeerden van het jaar gekozen en er is de Speciale Prijs van de jury.
De grote winnaars van de Belgian Fashion Awards 2018
De 'Jury Prize' wordt uitgereikt aan een Belgische ontwerper of in België residerende ontwerper die de jury op een bijzondere manier heeft weten te raken. Deze prijs gaat naar Martin Margiela, omdat meer dan ooit duidelijk is wat zijn impact is op de modegeschiedenis, maar ook op het huidige modebeeld en meer dan waarschijnlijk ook op de toekomst. De ontwerper die altijd liever op de achtergrond bleef, reageerde met een persoonlijke brief waarin hij de huidige ratrace in de mode hekelde.
De prijs 'Designer of the year' gaat naar een Belgisch designer die de jury wist te bekoren met het werk van het voorbije jaar. Dat werd Glenn Martens. De jury looft zijn verfrissende kijk op mode in zijn collecties voor Y/Project. De gelauwerde designer voerde een skype-gesprek met Knack Weekend-hoofdredacteur Ruth Goossens waarin hij aangaf fier te zijn om de Belgische mode te mogen vertegenwoordigen.
'Professional of the year' looft een professional (geen ontwerper) uit de mode-industrie die het voorbije jaar furore heeft gemaakt. Deze eer viel te beurt aan fotograaf Willy Vanderperre. Met zijn internationale carrière is hij de belangrijkste Belgische modefotograaf. Hij kwam de prijs persoonlijk ophalen en bedankte zijn partner - de gerespecteerde Belgische stylist Olivier Rizzo - en Raf Simons, partner in crime.
Nog meer modetalent
'Emerging talent of the year' wordt een jong Belgisch talent of label (minimum 3 jaar actief) met een sterk concept of getuigend van grote creativiteit. Ex-atletes Olivia Borlée en Elodie Ouedraogo van 42I54 gingen met de eer lopen omdat ze sport succesvol aan mode weten te linken. Ze ontvangen een geldprijs van 5.000 euro van de organiserende partners. Zij gaven een shout-out aan alle startende labels, omdat ze in het huidige klimaat deze prijs allemaal dubbel en dik verdienen.
De 'Most promising graduate', een net afgestudeerde van één van de zeven grote Belgische modescholen, is Federica Di Leo (Academie voor Schone Kunsten Antwerpen) die bij haar prijs een waardebon van 1.000 euro kreeg voor stoffen van The Fabric Sales. Deze Italiaanse gebruikte haar Siciliaanse roots voor een ijzersterke vrouwelijke collectie.
De prijs voor 'Entrepreneur of the year' - een label of een ondernemer dat dit jaar een succesverhaal schrijft - ging naar zussen Carol en Sarah Piron van het merk Filles à Papa omdat ze, van Luik tot in het verre buitenland, een mooi parcours afleggen.
'Fashion brand of the year' Terre Bleue werd door het grote publiek gekozen uit een shortlist van twintig merken.
De jury
De jury bestond uit ontwerper Felipe Oliveira Baptista, Christophe Mollet (consultant Head-on Fashion), Rafael Jimenez (consultant Plan 8), Morgane Lindenberg (boetiek Irina Kha), Ilse Cornelissens (boetiek Graanmarkt 13), Elisa De Wyngaert (MoMu), Caroline Esgain/Gwendoline d’Huart (Musée Mode & Dentelle), Ann Claes (Flanders DC), Nathalie De Schepper (Flanders DC), Giorgia Morero (WBDM), Dominique Lefèbvre (WBDM), Elke Timmerman (MAD), Julie Delbeke (MAD) en Ruth Goossens /Ellen De Wolf (Knack Weekend), Delphine Kindermans/Anne-Françoise Moyson (Le Vif Weekend).
Expo Dit is Belgisch
De uitreiking wordt jaarlijks georganiseerd door de weekbladen Knack Le Vif Weekend, in samenwerking met Brussels Fashion and Design Platform MAD, de Vlaamse organisatie voor ondernemen in de creatieve industrie Flanders DC en Wallonie Bruxelles Design Mode. Deze editie was meteen ook de aftrap van de tentoonstelling ‘35 jaar Mode, dit is Belgisch’ in het MAD, waarbij drie decennia Belgische creativiteit worden gevierd. Curator Benoît Béthume troont de bezoeker mee door drie decennia van het magazine Mode, dit is Belgisch via de verschillende pijlers van het blad: Belgische designers, jong talent, knowhow en iconische silhouetten... Daarnaast werd met de Belgian Fashion Awards ook de eerste editie van We Are Fashion feestelijk ingezet, een maand vol evenementen gewijd aan de Belgische mode. Nog tot 18 november kan je in dit kader in verschillende wijken van de hoofdstad tentoonstellingen, modeshows, seminaries, workshops, pop-ups en performances bezoeken.
Beeld: Belgian Fashion Awards 2018