Nieuwe eigenaar Hema: Wie is Marcel Boekhoorn?
bezig met laden...
Hema heeft een nieuwe koper gevonden. Na verschillende gefaalde pogingen gaat de Nederlandse keten nu over in de handen van Marcel Boekhoorn’s Ramphastos Investment. FashionUnited duikt dieper in de geschiedenis van ondernemer Marcel Boekhoorn.
Wanneer gezocht wordt naar Boekhoorn’s geschiedenis, blijkt de LinkedIn-pagina van de ondernemer opvallend leeg. De omschrijving van Ramphastos Investments op de website van de maatschappij biedt meer uitkomst.
Boekhoorn startte zijn carrière in 1981 bij Deloitte & Touche waar hij
de jongste partner tot dan toe in Nederland werd, als registeraccountant.
Al snel startte hij zijn eigen bedrijf: Ramphastos Investments. Het bedrijf
specialiseert zich in
Wie is Marcel Boekhoorn, de nieuwe eigenaar van Hema
Ramphastos Investments heeft onder andere gewerkt met Bakker Bart, de Nederlandse bakkersketen, Cocachoc, Novaxess, Telfort en Motip Dupli. Voor zover te zien op de website van de investeringsmaatschappij heeft het nog niet eerder gewerkt met een keten zoals Hema.
“Marcel Boekhoorn heeft verschillende bedrijven, voornamelijk in nichemarkten, geleid naar groei, expansie en marktleiderschap, door een buy-and-build strategie na te streven naast het aantrekken van nieuwe klanten, business partners en de sterkste management teams,” aldus de website. “Hij ondersteunt niet alleen actief bedrijven bij het definiëren van de strategieën, maar speelt ook een belangrijke rol in het behalen van hun doelstellingen.”
Marcel Boekhoorn: miljardair mede dankzij deals Telfort en Bakker Bart
In 2017 stond Boekhoorn in de Quote Top 10 met een vermogen van 1,8 miljard euro. In 2005 leverde de verkoop van telecombedrijf Telfort aan KPN naar verluidt een half miljard op. Ook de verkoopprijs van Bakker Bart in 1999 aan het Duitse Kamps was niet mis. Hij verkocht het bedrijf voor 350 miljoen gulden destijds, aldus NRC. Dat hij rijk zou worden voorspelde de ondernemer al vroeg. De eerste BV die hij oprichtte heette Bowalar - verluidt staat het voor ‘Boekhoorn wordt lachend rijk’.
Niet elke deal is succesvol geweest voor Boekhoorn. Zo bleken de investeringen in De Pers, Spyker en TMG geen vruchtbare, aldus Sprout. Zo werden tientallen miljoen in De Pers gepompt, van gratis kranten Spits! En Metro, maar hield De Pers in 2012 op te bestaan. Daarvoor sloot Boekhoorn in 2009 al een deal met uitgever Wegener die de exploitatie tegen een jaarlijkse vaste vergoeding overnam tot 2022, aldus NRC. Bij de opheffing in 2012 kreeg Boekhoorn een afkoopsom van 45 miljoen euro.
Eigenaar van Ouwehands Dierenpark
In 2000 kocht Boekhoorn Ouwehands Dierenpark. Zijn kantoor grenst dan ook aan het gorillaverblijf. Sinds de opmerkelijke aankoop was Boekhoorn al op zoek naar panda’s aldus de ondernemer tegen het AD vorig jaar. Hij is dan ook verantwoordelijk voor het brengen van twee panda’s naar Ouwehands Dierenpark, Yong Ya en Wu Wen. De panda’s worden geleased en worden gezien als een teken van vriendschap tussen China en Nederland. Tijdens de Hema-persconferentie op donderdag was er dan ook toepasselijk een panda afbeelding geprint op de uitvergrote tompouce die Boekhoorn samen met CEO Tjeerd Jegen aansneed.